5 orsaker till varför din kost inte ger resultat på fettmassan

Många tränar både mycket och hårt för att få mindre fett på kroppen. Egentligen behöver önskan om att minska fettmassan inte höra ihop med att denne faktiskt behöver få mindre fett, tex av hälsoskäl utan allt som oftast är det ren fåfänga som ligger bakom. Och det tycker jag är helt okej. Vilka mål vi har med träningen är helt individuellt och min roll är att konkretisera, realisera, planera men framförallt kritisera. När en person väljer att ta hjälp av mig eller Lofsangruppen så kan jag garantera att hon försökt både en, två och antagligen tre gånger på egen hand. Därför tycker jag att det är viktigt att inte rusa in i framtiden, att inte lägga upp en plan för hur vi ska jobba innan vi analyserat varför det inte har lyckats tidigare.
 
 Jag tänkte stolpa upp 5 orsaker till varför våra klienter inte får de resultat de önskar sett till mängden fett på kroppen:
 
 1.) Man överskattar antalet kalorier man förbränner av träning. Träning höjer aptiten (vilket är något bra) och ofta känner man sig hungrigare efter ett pass än vad kroppen egentligen behöver energi till.
 
 2.) Man tror att glutenfri, sockerfri, mjölkfri osv kost är “nyttigt” och känner sig duktig av att utesluta vissa livsmedel. Att utesluta vissa livsmedel innebär inte automatiskt att du vare sig äter rätt utifrån dina mål eller att du får i dig det som kroppen behöver för att må bra. Det är inte primärt vad kosten innehåller som är viktigt utan hur mycket man äter.
 
 3.) Man har ett prestationsinriktat mål tex inriktat mot styrkeökning eller ett konditionstest som tex ett lopp och äter för att orka träna enligt planen. Att träna prestationsinriktat med resultat på prestation kräver en kost som motsvarar träningsnivån. Att äta för att minska fettvolym går för de allra flesta helt emot det sätt man äter för att prestera mer.
 
 4.) Man “gömmer” kost bakom träning och rättfärdigar dålig kost med att man tränar. Det krävs enorma mängder träning för att kompensera en dålig kost.
 
 5.) Man äter av andra skäl än att ge bränsle till kroppen. Man har alltid ett visst utrymme för mindre bra kost, några måltider i veckan. Men om man ofta (varje dag) äter av andra skäl än att ge energi till kroppen så överskrider man den kvoten. Vanliga orsaker till att man äter mer eller oftare än planerat: man är trött, man är uttråkad, man är van att äta i ett visst sammanhang tex kolla på film, man firar, man unnar sig, man är ledsen, man är glad.
 
 Det bästa sättet att få ett helhetsgrepp av sin kost om man känner sig vilsen och inte får de resultat av träningen som man önskar är att göra en kostdagbok över några dagar. Om du själv inte vet hur du ska analysera den, ta hjälp av en kostrådgivare!
 
 
 
 

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer