5 tips för att hålla formen under sommaren

 När det är semester, sommar eller uppbrott från rutinerna så vittnar många om att det är svårt att “hålla formen”. Det kan handla om att träningspassen blir färre, maten sämre, viktuppgång, viktnedgång eller ökad stress kring utebliven träning och kanske till med ångest kring onyttig mat.
 
 Jag tänkte dela med mig av fem tips på hur man minskar risken för att tappa både fysisk och mental form under sommaren. Det är egentligen ingen rocket science men det kan vara bra att bli påmind ibland. Här är fem tips på hur du kan förhålla dig till kost, träning och din livsstil under semestern.
 
 


Så här såg det ut i lördags morse när jag var på Nyhetsmorgon och pratade om sommarträning!
 
 1. Istället för att ha träningsplanering att följa punkt till pricka och låta resten av sommarvardagen följa din träningsplan är det bättre om du har en träningsbank med olika pass som du kan välja mellan och genomföra när det passar i resten av vardagen.
 
 2. Istället för att spåra ur helt med mat, glass, snacks, läsk och kanske alkohol med tanken “nu när jag ändå ätit onyttigt så är skadan redan gjord och jag kan lika gärna fortsätta äta” så tycker jag att du ska välja ett tillfälle om dagen där du tycker att det är värt att äta onyttigt för att det är i ett sammanhang som känns trevligt. Så istället för att äta glass på parkeringen vid Statoil när ni kör bil är det kanske mer värt för dig att välja en efterrätt på restaurangen när ni har kommit fram. Säkert godare i munnen och mycket trevligare. Låt det inte gå inflation i skitmat.
 
 3. Fastna inte i effektivitetsträsket. Det är lika mycket värt att konditionsträna genom att spela fotboll med dina barn eller att cykla till mataffären som att jogga en runda. Många tänker att träningen måste vara effektiv utifrån prestationskrav men för vanliga motionärer är det inte det mest effektiva som är bäst tycker jag, utan att träningen blir av.
 
 4. Genom att ha semester frigör du tid att göra exakt vad du vill på. Många har svårt att vara lediga och koppla av, blir irriterade på att barnen bråkar, kan inte tillbringa så mycket tid tillsammans med sin partner eller får prestationsångest av att vilja leverera det perfekta sommarlovet till sin familj. Fördriv inte tid genom att äta, ät när du är hungrig eller när sammanhanget känns passande. Istället för att tröstäta: prata med någon som kan trösta dig.
 
 5. När du inte kan gömma dig bakom tidsbrist eller ursäkta dig med att inte ha tid till att röra på dig tycker jag att du ska satsa på just det: att röra på dig. Gå mycket, umgås med vänner och familj genom att promenera och cykla. Låt utflykten till hamnen, parken, släktingarna eller liknande ta lite längre tid genom att välja bort bilen. Gör resan i sig till målet och låt saker ta tid.
 
 Har du några fler tips på hur man håller mentala och fysiska formen under sommaren och semestern?

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer