Besök av toxikologen

Det är flera som är nyfikna på hur vårt besök av en toxikolog i vårt hem gick. Syftet med besöket var att lära mig mer om hur jag ska tänka när jag väljer produkter till hemmet, barnen och mig själv. Jag älskar tex Victorias Secrets duschkrämer och deras bodylotion. När vi är i USA köper jag både massa sånt och så besöker jag Dermalogicas stora butik i SoHo och köper deras ansiktstvätt som jag älskar.
Dermalogica fick godkänt av toxikologen Eva, mina ansiktskrämer, peelingprodukter och serum från Kerstin Florian hade inte heller ämnen som är dåliga för människan. Däremot innehåller mina grejer från Victorias Secret för mycket färgämnen, parfym och konserveringsmedel för att bli “godkända”. Om jag vill använda deras grejer ändå rekommenderade Eva att köra på duschkrämen och skippa bodylotion för den ligger kvar på huden medan man sköljer av duschkrämen.
Vår kökstvål och diskmedlet från Lilla Bruket har inte så utförliga innehållsförteckningar men av vad Eva kunde se var de bland de mest skonsamma köksprodukter hon möter i sitt jobb.
Barnen använder en duschkräm från Apoteket som varken innehåller färgämne eller parfym och den gjorde Eva tummen upp på. Vi använder inte våtservetter så ofta längre men den förpackningen vi har hemma nu är från Änglamark. Den är märkt både med Svanen (som innebär att produkten är snäll mot miljön) och Svalan som är Astma- och allergiförbundets märkning. Jag trodde förut att Svanenmärket sa något om att produkten var bra för människan så jag lärde mig något nytt.


Två produkter hemma hos oss som både är Svanenmärkta och Svalanmärkta, bra både för miljö och människa.
Vi pratade om kontaktallergi och varför det kan uppstå. Vissa allergier föds man med och en del överkänsligheter uppstår för att man kommer i kontakt med starka ämnen. Jag är känslig mot vissa metaller och kan inte ha alla typer av smycken. När jag var yngre fick jag utslag på magen av insidan på jeansknappen. Det kan vara så att när man blandar flera produkter som man tål var och en för sig blir effekten plötsligt större. Till exempel kan deodorant, duschkräm och tvättmedel i kläder reagera tillsammans så att det blir en cocktaileffekt och det blir irriterat på huden.
Att undvika hudkontakt med kemiska ämnen är det lättaste sättet att förebygga kontaktallergi. Eva tipsade om att spraya parfym på hårtopparna eller kläderna istället för direkt på huden. Jag brukar använda diskhandskar när jag handdiskar för att skydda mina naglar så då slipper jag komma i kontakt med flytande diskmedel där. När man väljer diskmaskinstabletter bör man välja såna som är förpackade i skydd så att man inte behöver komma i kontakt med medlet.
Vi filmade besöket när Eva var hemma hos oss och när filmen är färdigklippt så lägger jag upp den här.
I samarbete med Finish.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer