Bo med Airbnb i New York och frågor om New York

Vi har för första gången bokat boende genom Airbnb när vi var i USA nu. När vi var i New York julen 2010 så bodde vi också hemma hos någon i en lägenhet men då hade vi bytt boende så att den familjen bodde hemma hos oss i Stockholm och vi hemma hos dom på Manhattan. Den familjen var bekanta med en bekant till oss så det var inte bokat via en sajt.
Jag har fått många frågor om hur vi tänkte när vi bokade, hur det fungerar att boka via Airbnb och några New York-tips så jag tänkte dela med mig av sånt i det här blogginlägget. Gå gärna in på min instagram @lofsans om du vill se bilder från vår resa.
Det här blogginlägget är inte i samarbete med Airbnb men om du är intresserad av att boka semesterboende via Airbnb får du gärna använda denna länk som ger dig (och mig) 211:- att boka för.
När vi letade lägenheter inför den här resan så började vi med att göra några avgränsningar:
1. antal bäddar, vi vill ha en dubbelsäng och minst en enkelsäng som barnen kan sova skavfötters i.
2. område, vi vill bo i Greenwich village.
3. egen lägenhet, ej rum i lägenhet.
4. antal rum, vi ville ha minst 2 rum och gärna ett ordentligt kök.
Vi hittade först en jättefin lägenhet, precis bredvid Washington Square, ett favoritområde för oss. Vi läste omdömen från andra hyresgäster, bokade och betalade till Airbnb (pengarna kommer till hyresvärden först när man checkat in och godkänt boendet). När det bara var en vecka kvar till att vi skulle åka så hörde hyresvärden av sig och sa att hon precis flyttat eftersom lägenheten drabbats av en rörläcka. Vi kunde få hyra hennes nya lägenhet, dubbelt så stor men nere vid One Freedom Tower istället för samma pris om vi ville. Men eftersom vi så gärna ville bo uppe vid Greenwich så letade vi istället upp en ny lägenhet, som inte fanns med när vi tittade första gången, en mycket bättre då den hade fler rum, ett eget barnrum med massa leksaker, vardagsrum, sovrum, matrum och separat kök. Läget var dessutom ännu bättre än första alternativet. Vi hörde av oss direkt till hyresvärden som bekräftade att lägenheten var ledig bara en vecka senare och vi fick tillbaka alla pengarna från Airbnb för att kunna göra en ny bokning istället.
Trots att det blev lite krångel inför bokningen med att se till att pengarna kom tillbaka och hitta ny lägenhet så är vi supernöjda med Airbnb och Amys lägenhet. För att vara en Manhattan-lägenhet i det området så var den väldigt stor, fräsch och luftig. Det är så skönt att ha ordentligt med yta när man reser med yngre barn, ordentligt kök så att man kan laga frukost och dessutom superlyxigt med ett stort barnrum!
Vi kommer definitivt att boka boende via Arbnb igen och säkerligen just Amys lägenhet om den är ledig då. Jag kan verkligen rekommendera både sajten och Amys lägenhet.
 
 
Skärmavbild 2015-07-12 kl. 16.52.28 Skärmavbild 2015-07-12 kl. 16.52.38 Skärmavbild 2015-07-12 kl. 16.52.49 Skärmavbild 2015-07-12 kl. 16.52.59 Skärmavbild 2015-07-12 kl. 16.53.07 Skärmavbild 2015-07-12 kl. 16.53.20 Skärmavbild 2015-07-12 kl. 16.53.33
Frågor och svar
Vad kostar det att hyra lägenhet?
Värden bestämmer själv hur mycket hens lägenhet ska kosta, vi betalade strax över 2000:- per natt, jämförbart med ett standardhotell men å andra sidan kan man då laga och äta mat hemma istället så det är mer prisvärt att hyra lägenhet.
Vad ingår?
Värden bestämmer själv vad som ska ingå, i vår lägenhet ingick allting, lakan, handdukar och till och med ett fyllt kylskåp med frukost och mellanmål.
Vad händer om man inte är nöjd med sitt boende?
Man har några timmar på sig att godkänna utbetalningen till hyresvärden när man har checkat in om man är missnöjd. Jag var orolig att vi inte skulle få tillbaka pengarna vi betalat för vår första lägenhet men det löste sig fint och vi behövde inte ligga ut med pengar för att boka nytt boende.
Vilket område rekommenderar du att bo i på Manhattan?
Jag har bott överallt på Manhattan utom i Harlem och Upper East Side. Mitt favoritområde är Greenwich och området ner mot Hudson River. Det var spännande att bo vid Times Square också men inte med barn tycker jag. Downtown är coolt, men det är långt att gå om man gillar att promenera runt på Manhattan som vi gör. Det är stor skillnad på kvaliteten och priserna på restaurangerna uppe vid turiststråken och nere där “vanliga” människor bor så även om hotellen kan vara billiga mitt i smeten så tycker jag att maten ofta både är sämre och dyrare där. Bara för att en hotellnatt är billig så behöver ju inte hela resan bli det för det. Särskilt när man reser med barn.
När passar det att åka med barn till New York?
Vi passade på att åka hit flera gånger när barnen var under 2 år, för det första för att de är nästan gratis att flyga med i knäet och för det andra så är de smidiga när de är så små och inte har så många egna preferenser. När de blev 2 och 3 samt 3 och 4 så har dom inte känts lika smidiga att resa med på detta sätt, framförallt för att vi behövt syskonvagn, större hotellrum och längre vistelstid för att de ska hinna komma i fas med tiden. Nu när de är 4 och 5 (snart 5 och 6) så känns de i perfekt lägsta ålder för att kunna uppleva det mesta på Manhattan, minnas mycket och kunna förstå vad som händer. Vi hade med en liten resevagn som barnen delade på när de behövde vila benen eftersom Hans och jag tycker om att promenera mycket och så lånade Sixten en sparkcykel från pojken som bor i lägenheten vi hyr.
När är bäst på året att åka till New York?
Jag har varit i New York i januari, maj, juni, juli, november och december. Att fira jul på Manhattan var supercoolt såklart men annars var det rätt jobbigt med en isande kyla under vintermånaderna eftersom jag tycker om att vara utomhus mycket. Maj och juni har varit jättefina månader att vara i New York i men den här gången när vi åkte hit i juli var det fantastiskt. Staden blomstrar, det är varmt som på en chartersemester, det går både att bada i havet vid Coney Island och svalka sig i varuhus på samma dag och alla uteserveringar är öppna och ger en så mysig känsla i stan. Juli blev direkt min favoritmånad på Manhattan och jag tror säkert att augusti och september är lika bra.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer