Flyga med små barn eller bebis

Jag har blivit ombedd av flera läsare att skriva några rader om hur jag planerar, packar och tänker kring att resa, och framförallt flyga med barn eller bebis.
Det bästa rådet jag har fått och som jag gärna delar med mig av till andra föräldrar som ska flyga med små barn eller bebisar:
Att vara lugn och ha självförtroende när man flyger med småttingar är en konst i sig. De känner av ditt humör, så var lugn och glad så kommer din lilla barn också att vara det. Var alltid ute i god tid och ta höjd för att saker tar längre tid. Blöjbyten, matpauser på flygplatsen, boardning; allt kan hända och saker tar mycket mer tid.
Efter att ha gjort 25 flygresor med Sixten och Baxter som riktigt små har jag kommit fram till vilket handbagage vi behöver och vad som är onödigt för oss. I början hade jag med mig för mycket, det var tungt att bära på och tar plats vid fötterna= inte bra!
När Sixten och Baxter var under 1 år såg vårt handbagage på flygplan ut så här:

 • 6 blöjor/barn
 • Alvedon
 • Riskaka
 • Vällingflaska
 • Vällingtetror
 • Nappar
 • Pass
 • 2 klädombyten/barn
 • Våtservetter
 • Frottéduk
 • Smoothiepåse
 • Sked
 • Två leksaker
 • Skötunderlägg
 • Filt
 • Majskrokar

Jag brukar alltid ta med fler blöjor till flighten än vad som “borde räcka”, det är inte antalet blöjor man ska spara in på i handbagaget… Dessutom är nappar som försvinner, till exempel hamnar två rader bort, under ett säte och så vidare förödande för humöret så bunkra upp med nappar, lättillgängligt även under start och landning. Trots att det alltid finns filtar på flyget tog jag alltid med en egen filt till barnet som luktar “hemma”. Trygghet under flygningen är viktigt tycker jag.
När vi reser till Turkiet den här gången ser barnens handbagage ut så här, bortsett från det kursiverade som fortfarande behövs, från listan ovan:

 • Inslagna små presenter tex bilar som de kan öppna på flygplanet
 • Två iPads med spel.Den bästa inspirationen på appar för barn finns på grymma bloggen App-O-Mama eller på Pappas Appar
 • Korta rör med Pringleschips, varsitt att kunna hålla i själv
 • Briotågen hemifrån

Ett tips inför flygresan är att tidigt uppmärksamma personalen på att ni reser med ett litet barn, hälsa ordentligt och “bonda” med flygvärdinnorna. Det har hjälpt mig att få lite extra uppmärksamhet och service.  Oavsett om ni reser reguljärt eller charter kan det löna sig att ringa till flygbolaget innan och få ett säte tilldelat er. Extra utrymme kring benen är guld värt! Fråga också om det finns så kallad crib eller säng till bebisen på planet, speciellt om ni ska göra långflygning, till exempel över Atlanten. I den lilla väggfasta sängen kan bebisen sova och leka och föräldrarna kan få fria armar en stund. Barn under 2 år sitter alltid i vuxens knä på sin biljett medan barn som fyller 2 år innan eller under resan behöver ha en egen biljett och flygstol.
Bestäm i förväg om ni vill boarda först eller sist. Ofta så får barnfamiljer gå ombord först men då blir det också längre sittande väntetid på planet. Med små bebisar tyckte jag att det var skönt att gå ombord först men nu med Sixten och Baxter i springålder så går jag hellre på allra sist men då skickar jag gärna in någon annan som kan ta handbagaget och lägga i ordning det på hyllan precis ovan sätet så att det inte blir fullt där innan ni kommer på plats. Jag minns när Sixten och jag skulle flyga till New York första gången, helt ensamma. Jag når inte upp till hyllan där handbagaget förvaras så jag var tvungen att be någon hålla Sixten (då 9 månader gammal) så att jag kunde klättra upp på armstödet för att nå vårt handbagage. Inte så smidigt men vad gör man? Jag har alltid rest med olika typer av bärredskap för barnen. När de var små hade jag en BabyBjörn och numer har vi varsin ErgoBaby som barnen kan sitta i när vi köar i passkontroller eller om de behöver sova. Det kan jag verkligen rekommendera.
Jag förespråkar verkligen att passa på att resa medan barnen är små. Under 2 år kostar barn nästa ingenting, och ju yngre de är desto mer sover de och. Med andra ord kan bebisar vara mindre krävande som resesällskap än lite äldre barn. Vi har rest mycket barnen och det är jag väldigt glad över. Nu när vi båda jobbar heltid igen finns det inte lika mycket tid till att resa mitt i terminer och ju fler barn desto mer omständligt men ändå, SÅ VÄRT. Nu är det bara ett par dagar kvar till vårt flygplan lyfter mot Turkiet och det helt nyöppnade Sunwing Resort & Spa Side East Beach och jag gjorde ikväll en nostalgitripp bland gamla bilder från flygresor till USA, Mexico, London och Gran Canaria som vi gjort de senaste två åren. Snart är det äntligen dags igen!

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer