Forskning om kvinnor

En av de mest kända svenska forskarna inom idrottsvetenskap; Bengt Saltin, uttalar sig i senaste numret av Svensk Idrott så bra om hur viktigt det är att ta hänsyn till att den forskning som görs nästan alltid sker på männens villkor. Maximal muskeltillväxt, konditionsträning, rörlighet, kost och så vidare bygger på mannen som norm och alla “bevis” som läggs fram är anpassade för män som både forskningsobjekt och mottagare av studien. Detta syns extra tydligt om man letar efter forskning på träning under/efter graviditet, foglossning, träning och amning, bäckenbottenbesvär och andra typiskt kvinnliga områden. Där finns i princip ingen forskning utan mest generella rekommendationer.

När ska kvinnor och våra kroppar vara lika mycket värda i den idrottsvetenskapliga forskningen?


Tack Clara för tipset!

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer