Hans gästbloggar: Om att grilla lax på nytt sätt

Sommaren är här och med den händer två unika saker: Männen lagar plötsligt mer mat än annars och grillarna tänds i både slott och koja. Givetvis hänger det ihop. Fiskpinnar på spisen i november eller stuvade makaroner i februari tycks inte attrahera män alls i samma utsträckning som hängmörade biffar och sladdriga fläskkarréer på en glödhet grill i julikvällen. Vi kan väl låta någon skriva en genusvetenskaplig avhandling om detta fenomen någon gång och i stället fokusera lite på VAD vi grillar, och inte vem. Trots medvetenhet om hälsa och miljö, trots klimathot och köttskandaler så grillar vi svenskar reflexmässigt kött när grillen ska användas. 90% av allt grillat i Sverige är kött. Kött är gott, men det är synd att så få upptäckt att fisk också är grymt att grilla. Jag är inte säker på varför fisk är så sällsynt på grillen, men ett skäl tror jag är myten om att fisk fastnar i gallret. Men det behöver den inte alls göra. Att se till så att gallret är helt rent är tips nummer ett (bra också om du vill undvika sjukdomar!), och tips nummer två är att använda ett fiskhalster. Tips tre är att köra med skinnsidan ned och jobba med lock för att få rätt genomstekning. Ibland kan fisk ha lite lättare att släppa ifrån sig fett eller små bitar av sitt kött i samband med grillning varvid små bränder kan uppstå nere på glöden. Sånt händer och det kommer man runt genom att alltid ha en blomspruta bredvid gillen, som man leker brandman med. Givetvis ska man alltid se till att tända grillen i god tid och inte lägga på det du ska grilla för tidigt, utan orka vänta tills glöden är grå och fin, som en gammal farbror.
I några inlägg i sommar kommer det dyka upp lite tips här i Lovisas blogg på hur man kan grilla lax på ett smidigt sätt. Vi äter massor av lax här hemma – det är gott, fräscht, lätt att variera och nyttigt, nyttigt. Faktum är att när Lovisa och Ida skulle tävla i Åre Extreme härom veckan så laddade de upp dagen innan med min patenterade laxpasta med vittvin, västerbotten, dill, ärtor och citron.
Dagens tips på grillad lax tar avstamp i den tröttsamma trenden med pulled pork. Ibland känns det som att det snart är vanligare än varmkorv. Det kommer lagstiftas om pulled pork i skolmaten, tro mig. Men man kan ta den trenden och göra nåt bra av den: Kör med lax i stället! Eller laks som norrmännen vill stava det. Låt oss kalla rätten för ”Pulled Laks med limesyrad rödlök, picklad gurka, halloumi och grillat surdegsbröd”. Det är en perfekt rätt att bjuda gäster på, eftersom du kan göra nästan allt dagen innan och sedan bara tända grillen och köra igång medan gästerna beundrar dina pelargoner. Så här gör du (receptet är för 4 personer):
Blanda i en stor bunke:
1 kruka fint hackad koriander
3 pressade vitlöksklyftor
1 dl ljus soya
1 matsked thai-fisksås
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk brun farin
3 msk flytande honung
1 dl vitt vin
1 msk sesamolja
1 pressad lime
Lägg en rejäl laxfilé på ca 900 gram med skinnet kvar i dubbla fryspåsar och häll över marinaden.
Se till så allt skvimpar runt så allt täcks, pressa sedan ut all luft så att du nästan har skapat laxvaacum, knyt ihop ordentligt och lägg i kylen till det är dags att grilla nästa dag. Vänd gärna påsen några gånger under detta dygn.
Limesyrad rödlök:
Skala och skiva tre st rödlökar mycket tunt. Lägg dem i en bunke. Pressa över saft från 3 st lime samt ett krm salt. Blanda runt och häll sedan över allt till en tät fryspåse. Sug ut all luft och knyt åt ordentligt. Låt vila i kylen över natten.
Picklad gurka:
Skala och skiva en gurka tunt. Gärna lite konstnärligt snett. Sånt imponerar alltid. Lägg den i en bunke. Tillsätt:
3 krm salt
2 msk ättika
0.5 dl vatten
1 msk hackad dill
1 msk hackad persilja
1 msk gula senapsfrön
2 msk socker
1 krm malen vitpeppar
Blanda runt allting och häll över i en tät fryspåse. Sug ut all lyft, knyt åt och lägg att vila i kylen till serveringen.


Dags att grilla:
När det är dags att grilla tar du ur laxen ur påsen, häller av all marinad och lägger sedan på grillen med skinnet upp en kort stund så att köttsidan får fin yta. Vänd sedan så att skinnet hamnar nedåt och stäng locket. Låt laxen bli färdig. Lite beroende på tjocklek tar det ca 10-20 min. Under denna tid ska du göra två saker: Steka halloumi och skivor av surdegsbröd. Det gör inget om det är klart lite för tidigt, för det är nästan bättre om det är ljummet vid servering. När laxen är klar flyttar du över den till ett fat och så drar du isär köttet med två gafflar, lite som om du skulle rufsa till håret. Det är först nu laxen blir pullad. Strö över rostade sesamfrön och lite korianderblad.


Vid servering ställer du fram skålar och fat med rödlök, gurka, stora salladsblad, skivad halloumi (som du stekt med lite honung), limeklyftor, tjock, grekisk yoghurt, stekta skivor av surdegsbröd, en salt- och pepparkvarn – och så laxen på ett fat. Låt dina gäster bygga sina egna burgare och tävla om vem som gör det jobbet snyggast. Låt flest likes på Instagram efter en timme avgöra fajten. (Vi har börjat köra med #fiskriminering för att stödja kampen för mer fisk på svenska grillar i sommar!)


Eftersom det här är ganska smakrik mat, så är ett tips att servera ett rött vin till laxen. Vi körde med en bra spansk tempranillo som heter Primica Rioja Tinto (Art nr 32410). Smakar lite försiktigt av jordgubbe och smörkola och tydligt av ekfat. Man kan gärna låta vinet vara lite svalare än vanligt.


I samarbete med Norsk Fisk.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer