Hur hårt kan / bör man träna som gravid?

Hanna undrar hur hårt man kan träna som gravid med tanke på puls och mjölksyrenivåer.

Graviditeten delas upp i trimestrar och under den första trimestern kan man träna på som vanligt även om många mår väldigt illa och drabbas av extrem trötthet i början. Om du är så pass tidigt gravid att du inte ens vet om det så är det heller ingen fara för graviditeten att träna.
Det finns inga studier som visar hur foster påverkas av mjölksyra (vilken gravid vill utsätta sitt växande barn för risken) och därför är man i Sverige extremt försiktig i sina träningsrekommendationer till gravida kvinnor och ingen rekommenderas att träna på mjölksyrenivå.
Ju mer gravid du blir desto mer blod får du i kroppen och det blir tyngre för kroppen att jobba på samma belastning som tidigare. Om du normalt sett joggar på 10 km/h med 150 i puls kanske du har samma puls på 8 km/h efter halva graviditeten. En generell rekommendation är att man som gravid inte ska överskrida 70% av sin maxpuls (220-din ålder) men jag tycker att det är bättre att lägga pulsklockan åt sidan och för en gångs skull lyssna ordentligt på kroppen. Det ska inte vara jobbigare att konditionsträna när man gravid än jämfört med tidigare, då kör du för hårt. Är du van att träna hårt kan du behöva bromsa dig men om du vet med dig att du är en lagommänniska så kan du konditionsträna i det tempo och på den nivå som känns bra.
Om DU vill läsa fler frågor jag fått om träning före, under och efter graviditet eller ställa din egen får du gärna klicka dig till min expertsida här hos Allt för föräldrar eller så kan du ställa din egen fråga här i bloggen eller via mail (lovisa.sandstrom@me.com).
En liten parantes för dig som är intresserad av ämnet träning och graviditet;
Tidigt i graviditeten skjuter hormonnivåer i taket och blodvolymen ökar vilket leder till en ökad prestationsförmåga hos kvinnliga elitidrottare. Detta sägs ha utnyttjats i Östtyskland där tränarna gjorde tjejer i styrkegrenar och uthållighetsidrotter som simning gravida, tjejerna tränade stenhårt eller tävlade och vann. Sedan gjordes medicinsk abort. Huruvida det är sant eller inte låter jag vara osagt men alla studier visar att en kvinnas syreupptagning är som störst när hon är gravid i tredje månaden. Med andra ord; en graviditet ger i början samma effekt som bloddoping gör. Om du efter att ha fött barn satsar på att bli vältränad igen och tycker att träningen känns lätt så beror det sannolikt på att du tränade under graviditeten och kroppen anpasade sig efter de förutsättningar som rådde och numer tycker att ett träningspass är piece of cake när det inte finns ett foster i magen. 🙂 Tro på det om ni vill.

Relaterade inlägg:

Frågestund del 3

Läs mer

Svar på frågestund del 2

Läs mer

Svar på frågestund del 1

Läs mer