Hur når jag mitt mål?

 
 Jag hjälper många som vill nå ett prestationsinriktat mål, tex klara springa en sträcka på en viss tid eller klara ett visst antal repetitioner av en vikt på en övning. Jag tänkte dela med mig av ett tips till er som kämpar på ensamma mot ett liknande typ av mål.
 
 Jag vet att det är roligt, spännande och motiverande att sätta mål som går att mäta i siffror, i resultat på ett papper och nå mål som andra gärna blir lite imponerade av. Men för att ett sånt typ av mål ska kunna realiseras i verkligheten så kan det finnas andra sorter av mål som är lämpliga att nå först. Dessa mål brukar jag kalla för genomförandemål.
 
 Om du har som prestationsinriktat mål att springa 10 kilometer under 60 minuter och idag springer 20 minuter innan du måste gå är ett lämpligt genomförandemål att under 5 veckor springa två pass i veckan. Om du klarar det så är det realistiskt att du kan klara ditt prestationsinriktade mål.
 
 Om du har som prestationsinriktat mål att kunna göra en chin/pullup kan ett genomförandebaserat mål vara att under 6 veckor köra ett grenspecifikt ryggpass i gymmet.
 
 Om du har som prestationsinriktat mål att klara av ett marathon nästa år kan ett genomförandebaserat mål handla om att kunna springa 3 kvalitetspass per vecka med 1-2 kompletterande styrkepass med bibehållen motivation hela hösten och vintern.
 
 Summa summarum: för att kunna nå ditt prestationsinriktade mål bör du också kunna realisera en plan för att nå dit. Och resan mot ditt mål blir mycket mer värd och motiverande om resan också blir ett mål i sig, ett mål i att genomföra en plan.
 
 Sedan Stora löparboken för kvinnor släpptes i mars i år så har jag nu sett hundratals kvinnor som når sina prestationsinriktade löparmål för att de följt en plan som ger förutsättningar för att kunna genomföra passen på vägen. Jag tycker inte att målet är värt någonting om inte resan på vägen dit är stimulerande!
 
 
 


Bilder från Bydalens fjällmaraton i lördags!

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer