Kan jag springa som gravid?

Jag har fått frågor om man kan/får/bör springa/jogga som gravid och här nedan följer ett svar till en tjej. Hon har haft en helt komplikationsfri första graviditet och anser sig vara i sitt livs form nu, 14 månader efter graviditeten. Dialogen är redigerad och omfattar mer än vad som syns nedan.
Hej Lovisa!
Först och främst vill jag tacka för en inspirerande, underhållande och välskriven blogg! 🙂
Min sambo och jag vill skaffa ett syskon till vår son och nu till sommaren skulle jag vilja springa några lopp. Jag undrar om det är skadligt för fostret på något sätt om man springer? och då menar jag tävlar, jag är i mitt livs form och skulle bli så glad om jag fick en bra tid.
Jag hade absolut inga problem med höfter eller bäckenbotten under graviditeten, men det behöver inte säga att denna gång blir likadan. Min son är nu 1 år och 2 månader och jag hade inga egentliga besvär under graviditeten. Jag kände av ischiasnerven i slutet, men inte mer än så. Jag hade tänkt mig lite kortare lopp, 5-7 km.
Hoppas du har tid att svara på min fråga!
Må gott och ta hand om er!

Tack för ditt mail! Vad häftigt att du lyckats komma i ditt livs form efter att du har fött barn, grattis och all cred till dig!
Några tankar och rekommendationer till dig om löpning/jogging som gravid:
Man brukar säga att det är okej att jogga/springa som “nygravid” men när man går in i andra trimestern, mot vecka 20, ska man bli allt mer försiktig med hopp och stötar. Det beror på två saker: bäckenbotten och höfterna. Vissa tjejer har inga problem med bäckenbotten överhuvudtaget medan jag t.ex. inte kunde hålla tätt vid jogging från i princip vecka 4 i andra graviditeten. Livmodern sväller och trycket ökar. Så om du kan “hålla tätt” och knipa utan besvär så kan du springa så länge det känns bra. Däremot ökar blodvolymen och du kan få lätt att bli väldigt andfådd när du konditionstränar, inget farligt men jobbigt. Viktigt dock: det finns inga studier som visar på riskerna att utsätta fostret för mjölksyra så du ska inte pressa dig till bristningsgränsen. Känn hellre efter en extra gång. De flesta gravida tycker att det är obehagligt att jogga när magen växer och brukar tycka att snabba promenader räcker för att få i gång flåset.
Det bästa sättet att komma i form efter en graviditet är att träna under graviditeten så oavsett så tycker jag att du har en jättebra inställning och jag hoppas verkligen att din kropp vill samarbeta. När löpning inte fungerar är crosstrainer, cykling och styrka jättebra för att hålla kvar formen resten av graviditeten.
När du väl är gravid tycker jag att du ska tänka så här:
Jag tycker att du ska fokusera på att bibehålla den form du har så mycket som möjligt och inte att förbättra resultaten. Var uppmärksam och ödmjuk mot din kropp! Prata med din barnmorska om du känner dig det minsta osäker.
Stort lycka till dig och din sambo!


Under mina graviditeter har konditionsträningen fokuserats på raska promenader på 1-2 timmar kombinerat med cykling/spinning. Jag har 4,5 månad mellan mina graviditeter och detta påverkade bäckenbotten så pass mycket att jag tidigt i den andra graviditeten fick problem med urinläckage vid hopp och stötvis belastning som jogging. Bilderna ovan är från Utö i slutet av augusti, gravid kring vecka 33.

Relaterade inlägg:

Frågestund del 3

Läs mer

Svar på frågestund del 2

Läs mer

Svar på frågestund del 1

Läs mer