Långa intervaller på löpband

Allt fler börjar variera sin vanliga joggningskonditionsträning genom att springa mer intensiva intervaller från 20 till 60 sekunder på en hög fart. Det är ett tacksamt sätt att konditionsträna på eftersom passen är relativt korta och man får vila ofta men vill man bli mer uthållig och bättre på att springa lite längre distanser i ett högre tempo är det bra att lägga in lite längre intervaller också.
Som inspiration till långa intervaller på löpband kommer här två trappor:
Pass 1: 5 min jogging, 1 min löpning 1 min vila, 2 min löpning, 1 min vila, 3 min löpning, 1 min vila, 4 min löpning, 1 min vila, 5 min löpning, 1 min vila.
Pass 2: 5 min jogging, 5 min löpning, 1 min vila, 4 min löpning, 1 min vila, 3 min löpning, 1 min vila, 2 min löpning, 1 min vila, 1 min löpning, 1 min vila.
-Beroende på vilken nivå du befinner dig på så kan du välja fart mellan 10 och 14 km/h, prova dig fram och var inte rädd för att höja om du känner dig pigg.
-Beroende på vilken nivå du befinner dig på så kan du välja att köra 1 eller 2 block/omgångar av trappan i samma pass och du kan kombinera dom så att det blir en pyramid också.
-Tanken är att farten ska vara så jämn som möjligt genom hela passet så att ju längre intervaller desto tuffare blir dom eller motsatt, ju kortare intervallerna blir desto lättare blir det att hålla farten och hinna återhämta sig på vilan.
-Tänk på att ett löpband med 0 i lutning motsvarar lätt utför utomhus så om du vill ha mer uteanpassad träning så bör du höja lutningen på bandet till 0,5-2,0.
Hans och jag körde pass 2 2 omgångar imorse. Jag sprang på 13-14 km/h och 1,0 i lutning idag. Det var riktigt tunga ben som sprang men pannbenet var desto starkare så jag överlevde, med liten marginal. 🙂

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer