#Lofsansjanuari dag 1
Åh, äntligen är 2015 här och vi drar igång ett nytt år! Här i bloggen kommer jag att köra en januariserie med mental träning, träningspass och inspirerande recept. Varje dag får du ett nytt inlägg med olika teman. Först ut vill jag prata om att sätta mål.
Det finns många olika typer av mål att sätta för att motivera sig till träning, att satsa mer på sin hälsa och att utvecklas inom träning, fysisk hälsa och ett ökat välmående. Läs gärna några av mina gamla inlägg om att sätta mål här:
Sätt mål och nå dem
Hur man sätter upp mål kring träningssmärta
Hur ska jag tänka kring mina mål?
Om att sätta prestationsinriktade mål
I det här inlägget vill jag prata om det kanske vanligaste målet gällande träning, nämligen genomförandemål som handlar om att träna enligt en viss frekvens. Senare i månaden kommer jag att skriva om andra typer mål men vi börjar först med mål där du alltså mäter dina resultat sett till hur ofta och vad du tränar:
Jag ska springa 2 pass i veckan
Jag ska träna 4 gånger per vecka
Jag ska gå på yoga varje söndagsmorgon
Jag ska träna 200 pass 2015
Du känner säkert igen målen ovan… Jag förespråkar genomförandemål för dig som vill etablera en träningsvana, även du som behöver komma igång med träningen efter ett uppehåll bör ha detta typ av mål eller om du vill introducera en ny träningsform till din vanliga träningsrutin. Om du har lyckats springa ett pass per vecka under hösten 2014 och insett att du behöver öka antalet pass för att bli en bättre löpare så kan du höja din träningsvolym genom att sätta som mål att springa två pass istället.
Det är viktigt att du tidsbestämmer dina genomförandemål så att du vet HUR LÄNGE du ska träna som du bestämt. Du bör också bestämma VAD dina träningspass ska innehålla sett till konditionsträning/styrketräning/rörlighetsträning/prehabiliterande träning och så vidare. För att kunna hålla planen för dina planerade pass så chansen att du når ditt mål förbättras dina odds om du också bestämmer NÄR du ska träna dina pass, VAR de ska äga rum och gärna tillsammans med VEM du ska träna. Ett sätt att förbättra oddsen att du ska fortsätta vara motiverad till att kämpa med ditt mål är att sätta upp delmål som du kan stanna upp och utvärdera perioden vid. Om du har följt din plan så kan du belöna dig med något träningsrelaterat till exempel ett pass tillsammans med en PT eller nya träningskläder eller skor.
Genomförandemål går att applicera på kost också, till exempel att du ska ha 5 nyttiga matdagar per vecka, att du ska äta frukost varje dag osv. Genomförandemål går alltså ut på att du kan checka av hur väl du lyckas varje gång du gör något på temat. Ett genomförandemål har lång brinntid eftersom du mäter dina framsteg mot slutmålet väldigt regelbundet, varje träningspass eller varje måltid till exempel. I ett genomförandemål är kvantiteten viktigare än kvaliteten och du lägger mer fokus på att träningen blir av än hur mycket bättre du blir av den.
Det är faktiskt inte alla som behöver ha genomförandemål, jag brukar till och med avråda vissa av mina klienter från det. Om du vet med dig att du gärna går ut för hårt och tränar så mycket att du antingen tröttnar, blir sjuk eller skadad/överansträngd finns det andra mycket mer passande mål. Senare denna månad ska jag berätta mer om hur man ska sätta mål utifrån olika förutsättningar och redan imorgon får du det första filmade träningspasset i #LofsansJanuari.
Har du satt upp ett genomförandemål någon gång? Vilka mål ser du framför dig för 2015?
#Lofsansjanuari presenterar jag i samarbete med Röhnisch och Merrell.