Några tankar om intervallträning

 • Intervallträning i samband med styrketräning ökar passets totala kaloriförbrukning.
 • Intervallträning ökar din förbränning flera timmar efter passet.
 • Ett kombinerat pass varierar din träning så att du bibehåller motivationen.
 • Välj ordning efter vad du prioriterar; bygga muskler=kör efter styrketräningen, förbättra konditionen eller förbränna så många kalorier som möjligt=före styrketräningen.
 • Välj maskin efter intresse: löpband, crosstrainer, cykel eller roddmaskin.
 • Använd pulsband om du vill beräkna kaloriförbrukning eller se pulsen. Det brukar finnas att låna i receptionen och kan synkas med konditionsmaskinen.
 • Använd antingen maskinens förinställda intervallprogram eller kör ett eget.
 • Värm upp 10 min, ställ in hastigheten/motståndet på en nivå som är riktigt jobbig att hålla. Kör 1-3 min beroende på ambition. Vila 30 sek-1 min mellan varje då du antingen vilar helt eller bara sänker nivån. Upprepa 5-15 gånger beroende på ambition. En tabataintervall är 4 minuter lång och då springer du i 20 sekunder, hoppar av bandet i 10 sekunder och upprepar i 4 minuter. Kör 1-3 tabataintervaller innan styrketräningen. Varva ner 5 min och sedan är det dags att styrketräna eller stretcha.
 • Kör hellre 20 min riktigt intensivt än 40 min lite lagom. Det ska bränna i lungorna.
 • Prova att hoppa av och på löpbandet i låg hastighet innan du drar uppbandet för snabbt, håll i handtagen tills du har balansen och farten i benen.
 • Har du aldrig konditionstränat på en tuffare nivå bör du börja med 10 minuter första gången och öka lite grann på varje pass.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer