Om att ha ögonen på målet


Här hemma pratar vi mycket om 2015 just nu, både avseende träning, jobb och familj. Vi har många drömmar och några konkreta mål. Nu ska vi också ha strategierna för att nå dom.
 
 
 
 Det har verkligen blivit trendigt att ha ett mål med sin träning. Det är få människor som inte har en tanke och dröm om vad de vill uppnå med hjälp av träningen. Jag tror dock att många blir så fokuserade på att sätta nya mål, att sträva efter att nå dessa och att byta mål om man misslyckas på vägen att de tappar fokus på det som egentligen är det viktiga: strategin för att nå målet. Kanske är skälet till detta så enkelt som att det är snabbt och enkelt att sätta upp ett mål, medan det nästan alltid är en lång och mödosam process att uppnå målet?
 
 Det finns nämligen ingen magisk formel som gör att bara för att du sätter ett mål så kommer träningen gå lättare, vara roligare eller mer stimulerande. Den mentala framgången (som syftet med att sätta mål ofta är) ligger i att lägga upp en plan för vad du behöver fokusera på, i vilken utsträckning det krävs och i kombination med vad. Målet i sig har inget egenvärde egentligen, målet är ett sätt att mäta hur processen har fungerat.
 
 Om ditt mål är att bli smärtfri i ett löparknä till våren är det viktigare att du lägger upp en plan för din rehab och prehab som du realistiskt sett kan följa och jobba utifrån än att rabbla mantrat att du ska få mindre ont. Mer krut på rehab än att fantisera om hur mycket löpning du ska göra i sommar med andra ord.
 
 Detsamma gäller annan träning också: Du kanske vill bli starkare i marklyft, låt säga 30 kilo mer i maxlyft. En effektiv väg att gå då är att faktiskt planera marklyft som huvudträning under 8 veckor med en plan för varje pass. Vanligare är dock tyvärr att man bestämmer sig för att man vill nå en viss vikt och därför då och då provar marklyft och ser om man kanske just idag klarar den.
 
 När man sätter upp en estimerad viktnedgång som mål med träningen och därför en gång i veckan (i bästa fall, ofta ännu oftare) ställer sig på vågen i tron om att under ju längre tid som man har t ex att gå ner 5 kilo i vikt som mål så lurar man sig själv. För det är inte att man har satt upp ett mål i sig som kommer göra att man lyckas med sin tanke/vilja/önskan utan att du är beredd att lägga upp en strategi. Gör en månadsplanering som du kan bryta ner i veckoplaner och till och med planera dag för dag för vad du ska träna, hur hårt du ska köra och vad du ska äta.
 
 Beslutet att vilja uppnå något i sig är inte det som avgör, utan att du också agerar – dessutom så lång tid som det krävs för att du faktiskt ska nå fram.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer