Om att orka hålla farten

När mina PT-kunder vill bli snabbare och mer uthålliga för att de ska få en bättre tid på ett lopp eller tävling brukar jag analysera hur farthållningen under de lopp personen redan sprungit ser ut. Det finns olika sätt att springa lopp på, ett exempel är att man startar hårt och sedan sänker farten efterhand, detta kallas för att man springer negativt men det behöver inte vara något dåligt. Det finns de som tar det lugnt i början och sedan ökar farten efterhand, detta kallas för positiv farthållning.
 
 Egentligen är det ena eller det andra inte bättre eller sämre men analysen av farthållningen ligger till grund för hur intervallerna byggs upp. Om du vet med dig att du inte orkar hålla farten ju längre du springer och att detta försämrar din prestation kan ett sätt för att jämna ut farten under ett lopp eller att bli mer positiv i din löpning vara att springa så kallade positiva intervaller eller ha positiv farthållning.
 
 Mitt favoritpass med positiv farthållning är intervaller som blir kortare i tid efterhand men också snabbare. Mitt pass i dag såg ut så här:
 
 2*4 min
 2*3 min
 2*2 min
 2*1 min
 2*30 sek
 
 Det är 30 sekunder gåvila mellan varje intervall. Farten i intervallerna som är lika långa ska vara exakt samma och för varje gång tiden kortas så blir farten lite högre. Startfarten på 4-minuterna bör vara strax under den fart du håller om du ska springa 5 kilometer så snabbt du kan. Så jag som springer 5 kilometer på 22 minuter springer på 4:00-fart, alltså att jag hinner ganska exakt 1 kilometer på 4 minuter. Den sista 30-sekundaren går i riktig sprintfart och är grym för löpkänslan!
 
 


Passet är 10 min uppvärmning, 25 minuter intervaller och 10 min nedjoggning. Love it!

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer