Om att planera sin träning och kombinera löpträning och styrketräning

 Stora löparboken för kvinnor är en riktig försäljningssuccé, det gör mig riktigt glad såklart. Jag vet inte hur andra författare tänker men för mig som ser bokskrivandet som en riktig bonusgrej bredvid att vara PT så hoppas jag såklart att mina böcker ska sälja, läsas, användas och älskas men det är ju svårt att veta i förväg hur en bok ska sälja. I slutet av juli kommer min andra bok, Lofsans mammaträning ut och jag är så spänd på vad ni ska tycka om den!
 
 

 
 En vanlig fråga som jag får om löparboken är hur man på bästa sätt ska kombinera löpprogrammen i boken med styrkeprogrammet. Alla löpprogram i boken bygger på att man springer tre pass per vecka men vissa rekommenderar jag att springa två pass per vecka men följa samma flöde som passen kommer i och alltså inte ta bort något pass.
 
 Jag tycker att styrketräningen är superviktig, för alla, ett vanligt problem många kontaktar mig kring är att man får ont när man springer. Att man inte är tillräckligt stark är ofta orsaken till löparrelaterad smärta. I bokens styrkeprogram har jag gjort tre stycken olika styrkepass med olika teman. Tanken är inte att dessa tre pass ska köras varje vecka utan att de ska göras i ett flöde när det passar för dig.
 
 När du planerar din löpträning och kombinerar den (såklart) med styrketräning tycker jag att du ska tänka på detta:
 
 Alltid ha minst en dag mellan löppassen.
 Aldrig springa om du har ont i en fot eller ett knä OM det inte går över till nästa dag.
 Alltid styrketräna minst ett pass i veckan.
 Om risken finns att du inte hinner styrketräna alls en vecka så är det bättre att du lägger ett lite kortare styrkepass i anslutning till ett löppass.
 Om du vill fokusera på styrketräningen är det viktigt att dessa pass dominerar din träningsvecka.
 Om du vill fokusera på löpträningen är kvaliteten på styrkepassen viktigare än kvantiteten.
 Inte ta för givet att löpträning kommer att ge dig viktnedgång. Att löpträna för ökad prestation är inte samma sak som att löpträna för viktnedgång.
 
 Om du vill ha hjälp med att planera och strukturera din träning, oavsett inriktning, på ett individualiserat sätt så rekommenderar jag dig att köra med Lofsangruppen under 3 månader.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer