Om att stå pall för trender och ha torrt på fötterna

Jag har två källor som jag ofta citerar när jag föreläser eller pratar på TV4, den ena är min vän och numera kollega Caroline Mellberg. Caroline är Lofsangruppens teamläkare vilket innebär att hon rådgör med oss coacher när vi tar in en ny klient kring frågor om läkemedel, skador, hormonrubbningar, depression och så vidare. Det känns väldigt tryggt att ha en läkare i teamet som dessutom forskar på kvinnors träning, kost och hälsa. Caroline och jag ska föreläsa tillsammans på ett företag i Umeå, vi har gjort några föreläsningar tillsammans och jag hoppas att det blir ännu fler. Vi har helt olika approach till kvinnokroppen och träning, Caroline kommer från laboratoriet där de kan mäta blodvärden, sätta syreupptagningsmasker och registrera hur många rörelser en person gör under ett dygn. Jag kommer från gymvärlden och är duktig på att se psykologiska aspekter till träning och att skapa individuella strategier för att uppnå just förbättrade blodvärden, en högre kondition och att motivera till vardagsmotion. Vår relation är väldigt spännande tycker jag och vi har väldigt roligt tillsammans Caroline och jag.
Lovisa Caroline    
Den andra personen jag håller högt som källa är Jacob Gudiol.
Sedan flera år tillbaka är jag en flitig läsare av Träna Styrka och Träningslära.  Jacob Guidols träningsbloggar är rätt informationstunga men väldigt intressanta och framförallt nyttiga för oss som jobbar med träning och varje dag får frågor kring träning och kost. Guidol fokuserar 100% på vad forskning säger kring olika teman, något som är ovanligt bland oss träningsbloggare. Jacobs bloggar handlar om såna studier som till exempel Caroline ovan gör. I dagarna kommer en ny bok från Jacob Gudiol ut i handeln; Skitmat: Vad det är, Varför det gör dig fet och Varför du fortsätter äta det. Den finns att beställa på Bokus.
Jag har fått ett exemplar att bläddra i och jag vill verkligen rekommendera den vidare till er som vill grotta ner er i forskning om mat, skitmat och sånt vi stoppar i munnen. Jacob har en bra förmåga att lyfta fram vad som är viktigt att se i sammanhang, vilka poänger vi vanliga människor kan ta med oss och framförallt vad som spelar roll på kort och lång sikt. Skitmat: Vad det är, Varför det gör dig fet och Varför du fortsätter äta det passar riktigt bra som läromedel till idrottsämnet och även samhällskunskapen på gymnasienivå. Boken kommer att ge dig som ofta dras mellan kosttrender eller saknar argument i lunchrummet på jobbet torrt på fötterna och helheten kring hur vi fungerar kring mat. Höstens lästips med andra ord!  
skitmat.gudiol

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer