Om att vara snäll och långsiktig

Jag har tänkt mycket på det här med att skapa motivation och ha förväntningar på sig själv kring att ändra beteenden och få resultat av sin träning. Jag vill lyfta fram hur viktigt det är att vara långsiktig i sina tankar kring träning. Det är så lätt att vi fastnar i tidningars rubriker kring snabba resultat och quickfixes för att ge motivationen skjuts.
Om jag fick önska skulle jag vilja att vi alla var beredda att lägga ett helt år på vår satsning. Oavsett om det handlar om att bygga upp kroppen efter graviditet och förlossning, förbereda oss för ett lopp eller forma om kroppen genom att öka muskelmassan så är det biologi det handlar om. Våra celler ska programmeras om, våra lungor ska bli bättre på att syresätta blodet, våra muskelceller ska bli starkare, våra leder ska bli mer stabila. Det är processer som tar tid. Lång tid.
Vår motivation påverkas av vilka resultat vi får, att vi förbättras och utvecklas är ett kvitto på att vi gör rätt. Men då måste vi också vara ärliga mot kroppen och oss själva. Välj ut mätverktyg som faktiskt bedömer det du tränat och satsat på, rannsaka dig själv och de val du har gjort. Har du gjort ditt bästa varje dag? Jämför dina krav på din kropp med vad du faktiskt ansträngt dig till att göra. Ju högre krav du har på din kropp, desto mer måste du anstränga din hjärna och din själ. Ta inte för givet att du får resultat bara för att du satt upp mål och bli besviken när du inte kommer framåt, belöna istället dig själv för varje snäll tanke du tänker om dig själv och din kropp.
Behandla din kropp som om den vore din bästa kompis. Varje dag. Säg snälla saker, tänk positiva tankar. Välj ut ett par saker som du tycker om att göra i din träning och fokusera på att förbättra dig där. Skapa en vardag där din kropp tycker om att leva ihop med dig varje dag utan att bestraffas för vad den inte gör för dig.
Den här fredagen är jag snäll mot min kropp genom att unna den en massage med Louise, min sjukgymnast.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer