Övningarna från Nyhetsmorgon och träning sent i graviditeten

I morse var jag på Nyhetsmorgon med ett nytt träningspass som inspiration till gravida som vill fortsätta träna. Passet i sig passar så klart även för andra, det som karaktäriserar övningarna är att de utförs med ordentligt stöd hela tiden, fokuserar stort på baksidan av kroppen och att de jobbar med hela kroppen tillsammans.


Gravida Maria Forsblom, programledaren Ebba von Sydow och så jag!
Kör 1 minut på varje övning. Vila så mycket som du behöver mellan övningarna. Kör 1, 2 eller 3 varv totalt.
1. Knäböj med X i band eller Knäböj med X vid bänk
Tänk på: använd stödet så mycket som du behöver för att känna dig trygg. Aktivera baksidan av axlarna genom att verkligen trycks ut kroppen i ett X. Skjut fram höften i det stående läget så att du inte svankar då.
2. Hög rodd med band
Tänk på: spänn rumpan hela tiden, undvik att svanka. Sänk ner axlarna från öronen och pressa ihop skulderbladen så mycket som du kan.
3. Höftfällning med armar
Tänk på: Pressa bak höften mer än vad du lutar dig framåt. Ryggen ska vara rak, hellre svank än kut. Du ska känna att du får kontakt med baksidan av låren.
4. Rumplyft med twist (ryggliggande på bänk)
Tänk på: Pressa upp höften så högt du kan. Om du är smärtfri kan du twista ut fötterna i sidled samtidigt som du fortsätter pressa upp höften. Annars: håll positionen statiskt.
6. Armvridning mot bänk
Tänk på: Tryck bort kroppen från bänken med hjälp av den raka armen. Pressa bak andra armen med armbågen, så att skulderbladet i princip nuddar ryggraden.
Detta är ett pass som ökar blodcirkulationen, påminner om aktiveringen i baksidan av kroppen och den viktiga hållningen under graviditeten. Det passar lika bra under graviditet som för dig som vill komma igång med träning efter förlossningen.
Om du känner dig osäker på tekniken, be om hjälp av en PT som är verksam i närheten eller en coach online som kan kika på filmer från dig.
Här är hela inslaget med alla övningar. Kom ihåg: gör bara det som känns bra. Och du som inte är gravid: känn dig inte exkluderad bara för att det är gravidtema, detta pass kan vem som helst köra!

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer