Plyometrisk träning

Plyometrisk träning kan sammanfattas till övningar som handlar om att så snabbt som möjligt utveckla så mycket kraft som möjligt, med tydlig markering mellan den så kallade excentriska fasen (då muskeln förlängs) och den koncentriska fasen (då muskeln förkortas) och innebär allra oftast hoppövningar. Att träna med plyometriska övningar innebär ofta att pulsen går upp jämfört med traditionell styrketräning och att svårighetsgraden höjs. Exempel på plyometriska övningar är tex upphopp, saxhopp och utfallshopp. Effekten av att addera plyometrisk träning till din traditionella styrketräning eller konditionsträning är att du förbränner mer, får bättre kondition, blir snabbare och förbättrar din koordination.
Du kan hoppa framåt, bakåt eller åt sidorna och du kan hoppa både uppåt och nedåt. Välj övningar efter hur trygg du känner dig och var noga med tekniken där du bromsar ordentligt med musklerna i landningen och hela tiden håller en stark bål. Din tyngdpunkt ska ligga nära ryggen med den inre magmuskulaturen aktiverad och knän ska vara stabila i sidled.

Relaterade inlägg:

Haul från Matsmart.se

Visste du att många livsmedel och andra produkter i våra affärer slängs trots att det inte är något fel på dem? Jag har testat Matsmart.se, en butik online där du kan köpa mat och andra produkter som har kort bäst föredatum eller som kanske är felmärkta. Men det är såklart inget fel på varorna! Skillnaden […]

Läs mer

Film: Så skapar du konkreta mål av dina träningsdrömmar

Läs mer

Annika o Lofsans löpskola avsnitt 2

Ny onsdag innebär ett nytt avsnitt av hälsoprofilen Annika Sjöös och min löpskola. Idag pratar vi om bålstabilitet. In och prenumerera på min youtubekanal för att ta del av alla mina filmer!

Läs mer