PTns tips till blivande maralöparen:

Imorgon är det Stockholm marathon och jag var på Nyhetsmorgon i morse för att prata om uppladdning och hur man lägger upp strategin inför en marathonsatsning som vanlig motionär.
 
 

 Här är mina strategiska råd till dig som vill springa ett marathon i framtiden:
 
 Kompromissa ej: All träning är bra träning men byt inte ut löppass mot bodypump eller yoga om du vill förbereda dig optimalt. 3 löppass per vecka bör du räkna med och sedan ytterligare prehabiliterande träning som styrka och rörlighet.
 
 Det är svårare att träna för ett marathon än att springa själva loppet. Det betyder att det är viktigt att du har en noggrann plan med goda marginaler så att du håller dig både smärtfri och motiverad under hela träningsperioden. Korta intervaller, långa intervaller och ett distanspass är en generell tumregel som jag jobbar utifrån.
 
 Blanda inte ihop träning för viktnedgång med prestationsinriktad löpträning. Återhämtningen hänger ihop med hur du äter vilket innebär att det är viktigt att ligga på energibalans och ej underskott. Du blir inte smalare av att träna för marathon.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer