Skillnad att träna för prestation och viktnedgång

En av mina stora utmaningar som PT och coach tycker jag är att minska fokus på att träning ska vara med syfte för viktnedgång. Jag kan räkna på min ena hand antalet normalviktiga klienter jag möter som inte rangordnar viktnedgång som en önskad konsekvens av träning. Många av mina klienter som tränar med mig eller Lofsangruppen under en längre tid brukar faktiskt gå upp i vikt men blir galet vältränade. De får mer muskler och mindre fett men väger också mer.
Jag skulle så gärna vilja att fler normalviktiga kvinnor vågar släppa viktfokuset när de tränar, att de sätter ärliga mål som istället handlar om att känna sig på ett visst sätt av träning eller att uppnå ett mer prestationsinriktat mål.
Är man överviktig och av hälsoskäl eller har en identifieringstrygghet och behöver gå ner i vikt (skillnad att vilja gå ner 5 eller 30 kilo tex) så lägger jag upp träningen annorlunda jämfört med någon som tränar för ett prestationsinriktat mål. Jag lägger in mer pulshöjande övningar, större fokus på stora muskelgrupper och övningar med lägre svårighetsgrad för skadefria klienter som behöver gå ner i vikt.
Jag filmade ett pass åt er som inspiration. Detta är alltså ett pass med primärt syfte att höja förbränningen. Passet vänder sig till en överviktig person som behärskar tekniken i knäböj och utfall och som kan springa (smärtfritt) eller köra roddmaskin. Detta pass passar inte person som är ovan att träna, har problem med högt blodtryck eller smärtproblematik. Passet motsvarar ett pass i Block 4 om du följer min bok Lofsans Mammaträning!
Det bästa med att ha en PT eller coach som planerar ens träning tycker jag är att man kan lita på att de pass man blir tilldelad har ett syfte som överensstämmer med det gemensamma målet. Mitt favoritpass kan vara långt ifrån lämpligt att köra för någon annan. Jag älskar individualiserad träning!Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer