Träna tillsammans med ditt barn och Ergobaby

Inför varje höst och vinter så vet jag att många svenska fasar för mörker och kyla. Våra barn blir kanske sjuka oftare och vi föräldrar får vabba och därmed rubbas de rutiner som i alla fall min familj gärna håller fast vid. Just vabbning, föräldraledighet och helger är sånt som kan störa träningsrutinerna i många familjer, det är det slut med nu!
Jag tänkte nämligen dela med mig av ett träningspass som inspiration till dig som är förälder och som vill träna utomhus tillsammans med ditt barn. Det passar bra för dig som vabbar med äldre syskon, har en 1-åring som gärna klänger på dig eller bara gärna har ditt barn nära dig. Om du har äldre barn som inte tycker om eller vill bli buren kan du lika gärna göra träningspasset utan bärselen såklart.
Det är med hjälp av sådana här träningspass som jag och min familj har skapat vanor som vi tycker om med träning, promenader, lekparkshäng och höstkrispiga timmar utomhus. Att ha träningsvanor och samtidigt småbarn som bygger på att man alltid behöver gå till gymmet för att få till träningen tror jag är att göra sig själv en otjänst. Tvärtom är jag övertygad om att det är tillgänglig träning och rörelse utan prestige med låg tröskel som gör störst skillnad för en småbarnsmamma.


Dessa övningar passar dig som har ett lite äldre barn från cirka 12 månader och uppåt, som kan sitta på ryggen i sele. Om du har yngre barn och inte kommit igång med din mammaträning än tycker jag att du ska vara försiktig med exempelvis utfall tills du har blivit stabilare i bäckenet. Om du är har äldre barn så kan dom lika gärna träna tillsammans med dig eller kanske leka i parken samtidigt. – Winwin för hela familjen!
Innan du startar vill jag att du tänker på detta:

Värm upp lite grann med hjälp av en promenad till exempel.
Kolla så att ditt barn har lagom med kläder på sig, använd mössa på ditt barn även om du blir varm av rörelsen.
Om du inte orkar hålla bålen stark och aktiv, ställ dig upp helt, skaka loss lite och ladda om innan du fortsätter övningen.
Passets upplägg:
Sätt en timer på 30 minuter. Genomför 3 styrkeövningar i en följd och kör sedan en promenad på 1-3 minuter innan du startar om övningarna igen. Målet är att kunna göra så många varv som du orkar under 30 minuter men om styrkedelen blir för tuff för dig så kan du nöja dig med 1, 2 eller 3 varv, framförallt första gångerna som du gör passet.
Svårighetsgrad 1:


10 stycken Knäindrag med händerna mot bänk


10 stycken Utfall med armstöd


20 stycken Knäböj med stöd


Promenad 1-3 minuter
Svårighetsgrad 2:


10 stycken Armhävningar mot bänk


20 stycken Utfallsgång framåt


15 stycken Knäböj med armarna framåt


Promenad 1-3 minuter
Jag tycker att det är viktigt att du låter ditt barns behov styra passets utformning. Om ditt barn är nöjt och du känner dig stark, fortsätt hela passet utan avbrott. Tänk på din hållning genom hela passet; sug in naveln samtidigt som du aktiverar bäckenbotten. Om du känner dig osäker på om du har tillräckligt bra kontakt med dina inre magmuskler och bäckenbotten rekommenderar jag dig att kika på block 1 i min bok Lofsans mammaträning!
Jag använder en sele som heter Ergobaby 360 Cool Air på bilderna. Det är en helt ny sele som lanseras i Sverige i november och som passar bra just för träning, aktiv livsstil och promenader eftersom den har en ny bekvämare design och ett material som andas så att varken du eller ditt barn ska bli svettiga när ni rör på er. Den passar bra för vandring utomhus, träning utomhus men är också då lämplig för dig som gärna rör på dig hemma med träning. Den ergonomiska grodpositionen oavsett om bebisen sitter på din mage, höft eller rygg är bekväm både för din bebis och för dig. Det är mycket roligare att bära sitt barn om det är skönt för båda!


Just nu har jag en tävling där du kan vinna din egen Ergobaby 360 Cool Air, selen som passar perfekt för träning och aktiv livsstil! Om du inte redan är igång med träningen är selen perfekt för att kombinera en stund tillsammans med ditt barn samtidigt som du rör på dig.
Var med och tävla genom att:
1. Lämna en kommentar här i detta blogginlägg och tipsa om ditt bästa sätt att få till träningen som småbarnsförälder, kom ihåg att ange din mailadress.
2. Gå in och Gilla Ergobaby på facebook ELLER Följ Ergobaby på Instagram.
Tävlingen pågår till och med 31/10 och vinnaren kontaktas av Ergobaby via mail!


Stort tack Mamma Malin och lilla Oskar för lånet!

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer