Variera din styrketräning

För att nå resultat med din styrketräning är det viktigt att du varierar dig hela tiden. Det behöver inte gå så långt att du kör ett nytt pass varje gång (som jag, jag kör aldrig samma pass två gånger) men här följer några enkla knep för att boosta din styrketräning:
– För varje hel repetition gör en extra halv. Till exempel knäböj; gå ner till minst 90 grader, gå upp halvvägs innan du går ner till 90 igen, avsluta med att gå hela vägen upp. Kör 10-15 sådana gånger 3 omgångar på varje övning.
– Om du brukar välja vikter där du orkar 15 repetitioner; prova att ta en tyngre vikt och sikta på 4-8 repetitioner. När du inte orkar fler så byter du ner till den vikten du brukar ha och fyller på med antal så många du kan. Upprepa 3 gånger.
– Om du brukar göra övningar sittande på bänk: ställ dig helt enkelt upp. Om du brukar stå upp: ställ dig på en balansbräda.
– Gör övningen lite svårare genom att i sittande och liggande övningar byta ut bänken mot en pilatesboll. Är du riktigt avancerad i din styrketräning och har mycket god bålstabilitet kan du prova att göra till exempel bicepscurl eller axelpress stående på knä på en pilatesboll.
Skapa superset. Använd ditt vanliga träningsschema men bunta ihop övningarna två och två. Du kan köra två övningar för samma muskel, antagonister (biceps/triceps) eller helt olika. Det viktigaste är att du inte vilar mellan de övningarna.
Skapa triset. Bunta ihop tre övningar på raken utan vila, som ovan.
Vänd på ordningen i ditt nuvarande pass. Beroende på hur schemat ser ut kan du t.ex. köra överkroppen före underkropp. Axlar innan biceps. Våga byta plats och kanske till och med börja med magträningen först! 🙂
Som ni ser finns det ett oändligt antal sätt att variera sin styrketräning, fyll jättegärna på med era egna tips på variation i gymmet. För ni styrketränar väl?!

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer