Att tänka till kring kost och prestation
Det kan vara kontroversiellt att diskutera kost och dess koppling till prestationen med ungdomar. Jag förespråkar en öppen attityd där ungdomar vågar bollar tankar idéer och frågeställningar kring kost med vuxna förebilder och inte i första hand söker information på nätet i form av extrema bloggar och liknande. Mina gymnasieelever jobbar just nu med ett kostprojekt med kostregistrering/matdagbok. Under en vardag och en helgdag får eleverna uppskatta eller notera i matdagboken.se eller shapup-appen vad de äter och måltidsordning. Utifrån det underlaget gör eleverna sedan en reflektion där de besvarar några frågor jag gett dem i förväg. Eleverna redovisar inte för mig hur de äter utan fokus på projektet är själva reflektionen.
Vilka fördelar har ditt sätt att äta?
Finns det något du vill förändra eller förbättra? Vad i så fall?
Hur ofta äter du så kallade tomma kalorier? Vilka tomma kalorier?
Hur mycket vatten dricker du? Vilka andra drycker intar du?
Hur ofta äter du? Tillräckligt ofta?
Har du några allergier som du behöver ta hänsyn till?
Finns det någon i din närhet som går på en diet? Hur skiljer sig er kost åt?
På vilket sätt behöver du ta hänsyn till din fysiska aktivitet när du planerar vad du ska äta?
Parallellt i projektet diskuterar vi för- och nackdelar med att analysera sin kost på detta sätt och vilka risker och vinster man kan få. Vi pratar både om anorexi och bulimi och det mer okända ortorexi. Alla elever känner igen symtomen för de två första sjukdomarna medan ortorexi är något som bara få känner till. Av dessa tre sjukdomstillstånd är ortorexi vanligare bland killar och de brukar haja till när vi kommer in på symtomen. Ortorektiker är besatta av att leva hälsosamt och äta nyttigt. Anorexi och bulimi är sjukdomar som alltid tas upp från skolans sida under utbildningen men då fokuseras det ofta på hur flickor drabbas men ortorexi förekommer statistiskt sett hos båda kön i större utsträckning. Balansgången mellan att vara sund och att vara besatt är hårfin. Men än en gång; jag tror på öppenhet och att få ungdomar att våga prata om sina tankar förebygger olika ätstörningar.
Frågorna ovan kan vara ett bra underlag för dig som vill öka din reflektion kring hur du äter och hur det påverkar din prestation. Prova själv att registrera din kost i något av verktygen nämnda ovan och använd frågorna som grund till din analys. Fundera på om det finns någon bekant till dig som passar in på de sociala symtom som ortorexi framkallar:
Den ortorektiska individen känner sig misslyckad och otillfredställd om han/hon inte har uppfyllt sina stränga och oftast högst orealistiska mål avseende träning och kosthållning. Medvetenheten om födans näringsinnehåll är mycket hög och används för att “kontrollera” födointaget. Han/hon kompenserar nästan alltid ett “för stort” kaloriintag med att öka mängden träning. Ortorektiska individer har egna definitioner av vad som är “hälsosamt”. Dessa definitioner kan ändras så fort en ny diet eller livsstil omtalas. Från wikipedia.