Långa intervaller gör dig mer uthållig

 För dig som är van att löpträna men vill bli mer uthållig är långa intervaller ett effektivt sätt att träna på. Kanske är du van vid att springa korta intervaller snabbt eller vid att springa långt men i ett jämnt långsamt tempo? Om du kombinerar fart och längd på intervallerna på en sträcka/runda du ändå du skulle sprungit så blir din totala tid samma eller kortare än om du hade sprungit samma fart hela tiden.
 
 Exempel på 5 längre intervallpass som gör dig mer uthållig:
 
 6*6 minuter
 5*7 minuter
 6*8 minuter
 5*9 minuter
 4*10 minuter
 
 Vila 1-2 minuter (15-25% av tiden du sprungit) mellan varje intervall då du promenerar framåt. Försök att hålla ett jämnt och högt tempo genom varje intervall så att den första och sista omgången ungefär är lika snabb. Tanken är att det ska gå fortare för dig att springa med passet uppdelat i intervaller där du får gå då och då än om du sprungit i jämn fart hela tiden.


Jag sprang 6*8 minuter idag med 2 minuter gåvila mellan. Det är enkelt att räkna med omstart var 10:e minut. Jag håller på och lära känna min Suunto Ambit S2 med GPS i.


Tänk att det kan vara så varmt på lucia att vantarna åkte av och jackan knäpptes upp!

Relaterade inlägg:

Videoblogg med Walking Bad från Blogger Boot Camp

Jag har lovat att filma alla övningar från det pass som jag körde på Blogger Boot Camp i lördags. Detta blir en liten microvariant i filmform på 5,5 minut (som man måste se för att förstå upplägget så kolla på filmen innan ni ställer frågor) och så specificerar jag passupplägget i text också. Det var över […]

Läs mer

Videoblogg från dagens backlöpning

Läs mer

Videoblogg: hemmaträning för rygg och axlar med pulshöjare

I dag bjuder jag på en av tre delar av mitt hemmaträningspass igår kväll. Jag är så tacksam att jag har grejer hemma att kunna plocka fram när träningsinspirationen kommer men möjligheten att gå till gymmet inte finns. Hemmaträning FTW! Föresten har jag en ny utmaning. Hopprep!

Läs mer