Mäta sträcka och fart vid träning

Sedan mobiltelefonerna utvecklades med GPS är det vanligt att vi springer våra löppass med tränings-och kartappar aktiverade för att kunna mäta sträckan och intervallernas längd på våra pass. Jag får många frågor om hur tillförlitliga mätningarna med smartphones är när man använder tex Runkeeper och tyvärr är det inte något mätredskap att räkna med.
Vi brukar skoja härhemma om hur vi lyckades springa rakt över Årstaviken i augusti, hur Hans haft en snittfart på 25 km/h och hur det egentligen gick till när Södermalm runt gick från 10 km till 1,1 km.
Ett sätt att mäta din löppass är att söka på olika träningsforum som tex Funbeat, där finns det säkert någon som springer samma runda som du men kontrollmätt sträckan. Om du vill börja löpträna med intervaller uppdelade i sträckor eller se din fart live under passet behöver du ha ett mer tillförlitligt redskap och då är en pulsklocka med inbyggd GPS ett bra alternativ. Det finns flera märken och varianter på marknaden i olika prisklasser. Beroende på hur mycket information du vill kunna få ut av din träning får du ofta betala mer men det som skiljer sig mest mellan klockorna är oftast utseendet. Garmin tex ser mer ut som en personsökare á la 90-tal tycker jag medan Suunto ligger närmare Polar och klassiska sportklockesnitt.
Om du bara ska använda din pulsklocka till att mäta puls tillsammans med förbränning tex på cykelpass eller i gymmet behöver du inte ha inbyggd GPS men när du vill lära känna din puls, se hur du återhämtar dig under passet och koppla det till dina intervaller i tid och sträcka tycker jag att det finns ett stort värde i att kunna mäta fart och distans under och efter passet. Om inte annat gör det träningen lite roligare och ökar motivationen ett snäpp.
Jag har tidigare tränat med en äldre variant av Polars klockor med separat GPS som man fäster på armen men nu ska jag äntligen få en riktig GPS-klocka att prova. Den heter Suunto Ambit2 S (som i ambitiös) och är en vidareutveckling av Ambit. Den har ett mjukare armband anpassat för kvinnors handleder och en lite mer nedtonad design, perfekt om man vill bära klockan som ett smycke i vardagen.
Denna klocka mäter puls, hastighet och sträcka och sedan kan välja bland tusentals appar att ladda ner så att man kan ändra utseendet och tex mäta hur många sträckor man simmat i bassängen, hur mycket man behöver äta efter passet för att optimera återhämtningen eller hur brant backen du springer uppför är.
Jag kommer blogga mer om klockan när jag lärt känna den och alla funktioner för er som vill lära er mer om pulsbaserad intervallträning och hur man kan effektivisera sin konditionsträning.


Använder du GPS i mobilen eller har du en klocka med inbygd GPS? På vilket sätt mäter du din träning?

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer