Nytt rekord och tankar om kost
Idag satte jag nytt personligt rekord i toes to rings. När vi gjorde tester för uttagningen till Gladiatorerna klarade jag 38 stycken innan jag verkligen inte orkade hålla greppet längre. Det var första gången jag gjorde övningen och blev så förvånad över att det gick så bra. Vi hade dessutom maxtest i chins/pullups precis innan så allas armar var rätt möra. Idag klarade jag 40 repetitioner för första gången och då behövde jag inte ens bli trött i kroppen, bara greppet. Jag är så nöjd! Sen att jag typ var helt död i armarna och mina försök till kipping pullups blev rätt kassa är en helt annan sak. Jag har satt som mål att klara 10 obrutna kipping pullups till första juni. Det är bara min teknik som jag inte får till. Styrkemässigt är det inga problem för mig med tanke på att jag kan köra 20 strikta chins. Det är som vanligt den lilla hjärnan som sätter hinder. 🙂
Något helt annat: Jag förde ett resonemang med en person tidigare idag om kostförändringar. Det är vanligt att en person med rätt kassa vanor, låt säga att 0-nivå är bra vanor som är sunda och långsiktiga, den här personen ligger på -5, och bestämmer sig för att inte bara ligga på 0 som i normalt utan på +5. Så istället för att byta ut skräpmat flera gånger i veckan, godis och läsk mot vanlig mat och vatten och satsa på att bibehålla den nivån på sikt så hoppar man direkt till att att väga maten, dricka proteinshakes och ha nolltolerans mot allt onyttigt. Frågan är hur länge man orkar och tycker att det är värt att ligga på den nivån och vad händer och hur känns det när man “misslyckas” hålla sig där?
När jag jobbar med kostrådgivning så förespråkar jag generellt sett den minsta förändring som samtidigt ger den största utdelningen. Att göra en förändring är inte svårt. Det är att bibehålla den som är utmaningen. Så istället för att köra på “alltelleringet”, dricka proteinshakes och räkna kalorier på gramnivå så tycker jag att man ska fundera över vilka förändringar man är beredd att göra och våga tänka ett och två steg till vad de förändringarna kommer att ge för resultat.
Det är inte de stora förändringarna på kort tid som gör skillnaden utan de små på lång tid. Normalisera först din kost och sen kan du finslipa.
Tänk hur det var i skolan: Först lär du dig räkna plus och minus i matten och några år senare börjades jobbade du med multiplikation. Börja med att lägga dig på en basic-nivå och behärska den innan du går in på pro-level. Då förbättrar du dina odds att lyckas med din kostförändring.