Sats Magasin
Flera har hört av sig om att de läst min artikel i Sats Magasin, roligt! Jag är nöjd med innehållet och resultatet av intervjun. Bilden är också rolig som symbol för vilken väg du ska välja.
För er som inte är Sats-medlemmar finns intervjun i sin helhet nedan. Om ni har några frågor får ni jättegärna ställa dem i kommentarsfältet. 🙂
Du har hört påståendet tusentals gånger. No pain, no gain. Men enbart stenhård träning är inte vägen till frälsning. Tvärtom är när du hittar en balans mellan hårdare och lugnare träningsperioder som resultaten kommer.
– Du kan inte alltid köra fem-sex tvåtimmarspass i veckan men vill du ha resultat kan inte heller enbart träna på trettio procent av sin förmåga, säger Lovisa Sandström, personlig tränare på SATS Odenplan.
Lovisa förklarar att det viktiga är att hitta en bra träningspuls, med balans mellan den hårdare träning som behövs för att utvecklas och de återhämtningsperioder som är nödvändiga för att tillgodogöra sig den hårda träningen. För att lyckas med detta stavas lösningen planering. Allra helst långsiktigt på termins- eller månadsbasis snarare än
dag för dag eller vecka för vecka.
– En bra månadsplanering börjar med två medeltunga veckor med tre till fyra halvhårda pass. Därefter är det läge för en tyngre vecka, där du maxar med tuffa pass nästan varje dag. När den veckan är färdig följer du upp med en lättare vecka som bara innehåller något enstaka träningspass men många sköna promenader. Då har du skapat en bra träningspuls, säger Lovisa Sandström.
– Om du tränar för en tävling är det viktigt att du anpassar din träning så att den lätta veckan ligger precis innan du ska prestera. För den tyngre träningsveckan blir du faktiskt lite nedsatt av och resultatet får du först efter en återhämtningsfas, fortsätter hon.
Ett annat gott råd är att inte gå ut för hårt efter ett träningsuppehåll. Ett vanligt misstag som många gör är att träna stenhårt fem dagar i veckan efter att inte ha tränat alls under semestern eller julledigheten, vilket leder både leder till ökad skade- och infektionsrisk.
– Ska du träna hårt gäller det vänja kroppen vid belastningen. Därför bör du börja lugnt och sedan öka successivt. De hårdare träningsperioderna bör också anpassas efter livssituationen i övrigt. Har du mycket på jobbet, småbarn som stör nattsömnen och en trasslig ekonomi, då är det kanske inte läge att träna stenhårt. Har du däremot en bra balans i livet, ja då kan du köra på lite hårdare.
Det viktigaste är dock enligt Lovisa inte att träna hårt. Istället är det viktigare att träna varierat och anpassat efter träningsmål.
– Hårdträning på bekostnad av att bli skadad eller feltränad: det ger inga resultat. Inte heller att alltid träna lätt. Men har du istället en strategisk plan över hur du ska träna för att nå dina mål kan du få rätt kvalité och rätt balans – och då kommer resultaten.
Du kan maxa när du…
… är frisk och skadefri.
… har balans i tillvaron och sover och äter rätt.
… är grundtränad och har vant kroppen vid belastning.
… märker att resultaten inte kommer och vet med dig att det var länge sedan du pushade dig själv lite extra.
Du bör mesa när du…
… tränat hårt under en period och behöver återhämtning.
… har ont någonstans eller känner att du håller på att bli sjuk.
… har mycket runt omkring dig och känner dig stressad.
… böjar tappa träningsglädjen för att du pushar dig för hårt.