Svar på läsarfråga om kalorier, fett% och framsteg

Hej Lovisa!
Vill börja med att säga att jag tycker du är fantastiskt vacker och en stor inspirationskälla. Jag är inne och kikar här varje dag. Jag och min sambo ska gifta oss nu om ett par veckor och efter det planerar vi att skaffa barn. Om allt går som vi hoppas så kommer jag nog ha en hel del gamla inlägg här att gå igenom senare.
Nåväl, nu till min fråga. Jag har ju förstått att du tränar en hel del, är aktiv i vardagen och verkligen tar i när du väl kör. Dessutom ser man ofta på bilder att du lever som gemene man, dvs käkar en glass ibland osv. Det jag undrar över är om du ändå har koll på ditt kaloriintag och om du har det, hur tänker du isåfall kring detta? Om inte, finns det någon anledning till det? Anser du dig röra dig såpass mycket att kroppen inte påverkas av överskott imellanåt.
Jag är normalviktig, men har fortfarande ett par kg till innan jag är helt nöjd (är 167 cm lång, väger 63 kg och har en fett % (mätt med caliper hos PT) på ca 25 %) Jag försöker variera träningen och äter nyttigt 6 av 7 dagar men tycker ändå inte jag får några resultat. Har stått still mer eller mindre i flera månader nu. Har du några tips/tankar/ideer kring detta? Bör jag anlita en PT? Även med tanke på våra kommande planer?
Tack för att du är du.
Ha en fin dag!

Tack för de fina orden! Jag ska försöka sammanfatta mina tankar lite kort. Först om dig, ditt utgångsläge och framtid:
25% i kroppsfett är helt normalt som tjej. Man kan ligga både högre och lägre och både se vältränad ut eller se tjock ut och det är fortfarande normalt. Mycket beror på var fettet sitter. Det är svårt för mig att utröna vilka dina primära mål är; att minska fettprocenten, att gå ner i vikt eller att bli mer vältränad? Det är för mig helt olika saker. Om du på kort sikt vill bli gravid rekommenderar jag inte att du strävar efter att sänka din procentuella fettvikt. Alla kroppar reagerar olika och många får problem med oregelbunden menstruation redan vid 20% kroppsfett.
Kroppen förändras oerhört mycket i och med en graviditet. För många tjejer (och mitt mål är att detta ska gälla ännu fler) innebär en graviditet och en bebis att man äntligen för första gången i sitt liv är nöjd med sin kropp och den prestation det innebär att föda ett barn. Det var först efter att Sixten fötts och jag började tänka om kring min egen träning och prestationsförmåga som jag började tycka om min kropp för vad den är och vad den kan.
Om du känner att du står och stampar i din träning och behöver en nytändning tycker jag absolut att du ska anlita en skicklig och erfaren PT men det är samtidigt viktigt att de mål ni gemensamt sätter upp i första hand strävar mot att du ska bli nöjd med dig själv. Och då menar jag inte din vikt kontra din längd utan att du får utmaningar av din PT där du till 100% känner att du har nytta av den styrka du byggt upp hittills och precis på gränsen kan klara av det. Ibland hamnar man i en bekvämlighetszon där träningen rullar på utan egentliga utmaningar. Sånt älskar vi PTs att styra upp! Om det är kosten du vet med dig är det som håller dig tillbaka kan det vara en bra idé att vända dig till en Kostrådgivare som hjälper dig med en analys. Inte alla PTs har kunskap och färdighet i att kunna coacha i kost på ett sunt och långsiktigt sätt.
Slutligen om mig själv och mina tankar kring kost och träning:
Jag äter helt normalt, i princip allt, och äter både ofta och mycket. Jag använder inga tillskott eller ersättning utan fokuserar på att äta riktig mat. Jag har koll på hur många kalorier det mesta jag äter innehåller. Det har nog de flesta som är kunniga inom kostområdet. För mig är kalorier en typ av valuta, precis som att jag kan jämföra olika priser och växelkurser eller vet att 75 minuter är en kvart mer än en timme så kan jag bedöma portionstorlekar och kaloriinnehåll i det mesta. Nu tänker jag inte så här jämt och det är inget som upptar min tankeverksamhet så att jag ens lägger till märke det men jag vet ganska exakt hur många minuter det tar att förbränna 300 kalorier vid löpning och detsamma hur stor mängd pasta som matchar den utgiften. Det är mitt jobb att kunna sånt precis som att kassören på Ica kan alla PLU-koder på frukt och grönt utantill efter några månader.
Jag är en riktig livsnjutare som lever ihop med en man som älskar mat lika mycket som jag och vi umgås ofta med våra vänner över en riktigt bra måltid men jag älskar också att träna, det är ingen uppoffring eller ansträngning för mig att träna. För mig är träningen ett sätt att orka resten av livet och en möjlighet för mig att till 100% vara egoistiskt. Som 2-barnsmamma är det sällan man får komma i första hand men en timme om dagen kräver jag. Då kan jag ge mina barn de resterande 23. 🙂


Kvällens middag blev pizza och pasta som vi delade på i Skånegläntan medan barnen lekte järnet. Vi förlänger semesterkänslan så långt det går även om vi börjat jobba båda två. Barnen börjar på förskolan på måndag först så det blir lite pusslande fram till dess.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer