Svart eller vitt

Jag gick upp med barnen klockan 06 i morse och fick tid att läsa i kapp i några av de träningsbloggar jag försöker följa. Jag läser väldigt få bloggar just nu, jag prioriterar att producera egna inlägg framför att konsumera andras om jag säger så. 🙂
Ett evigt återkommande tema på många träningsbloggar är “Gör så här” “Gör inte det här” “Det här är rätt” “Det här är fel”. Det kan handla om kolhydrater, löpning, magträning, styrketräning, fett, morgonpromenader och så vidare. Jag hoppas ni förstår vad jag syftar på.
Jag kan bli lite irriterad på råd och rön som ges åt olika håll där förutsättningarna är helt borttagna, där man inte definierar begrepp, där man generaliserar påståenden för att “det har funkat på mig, därför är det så det är”.
Allt är inte svart eller vitt.
Om det fanns ETT framgångsrecept, om det fanns EN väg att gå, då skulle ALLA lyckas om de följde den metoden. I verkligheten fungerar det inte så. Flera har använt en TV-dokumentär som lyfter en forskningsstudie om träningseffekt och med hjälp av denna argumenterar för att ju mindre träning desto bättre utan att se till de flera andra hundra effekter träning med mer än 3 minuter om dagen/veckan (30 min om dagen kanske). Att återkommande ge intryck av att träning är ett nödvändigt ont för att dana karaktär och att det är den minsta möjliga tiden för mesta effekten som är viktigast säger mer om “sändarens” syn på sin egen träning och sina resultat än på vilket sätt andra människor “mottagarna” vill ha träningen i sina liv.
Det finns ingen genväg till framgång, alla måste hitta sin väg till resultat, välmående, mentala framsteg och insikter. Allt är inte svart eller vitt. Om det går att stolpa upp ett koncept med rubrik som kan fungera på en löpsedel så är det väldigt sällan tillräckligt genomarbetat, välargumenterat och definierat för att konceptet ska kunna appliceras på alla, jämt.
Jag har bara ett råd; lyssna inte på alla råd. Allt är inte svart eller vitt. Hitta din egen väg, får du inte resultat; gör en förändring. Får du resultat av din strategi, fortsätt; don’t fix it until it’s broken.


När Baxter var 2 månader åkte vi till USA och Mexico för att fira jul och nyår. Jag hade skräddarsytt ett träningsupplägg och en vardagskost under och efter graviditeten som passade mig 100%. Jag kan min kropp utan och innan numer och behöver inte ha hjärnspöken om vad jag äter eller hur jag tränar Om du inte själv lär känna din kropp, hur ska då någon annan kunna veta vad den behöver?

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer