Test av Nestlé NAN 3 Juniormjölk
Sixten har fått testa en ny produkt på den svenska marknaden för barnmatsprodukter. Han fick en förpackning med Nestlé NAN 3 Juniormjölk att ersätta vanlig komjölk med vid måltiderna.
Från Nestlé:
Det är ett stort steg att börja dricka riktig mjölk ur mugg. Men det kan faktiskt vara ett för stort steg för tidigt. Livsmedelsverket rekommenderar nämligen inte att börja med mjölk i större mängder förrän barnet är ett år. Därför kan det vara bra att börja med NAN 2 tillskottnäring vid 6 månader och sedan byta över till NAN Juniormjölk.
Komjölk som dryck kan vara en onödig belastning på små barnorgan eftersom den innehåller mycket protein, mättat fett och salt. Å andra sidan innehåller den lite essentiella fettsyror, vitaminer och mineraler som järn, zink, vitamin A, D, E och C.
Därför har Nestlé utvecklat NAN Juniormjölk som är särskilt anpassad för små magar eftersom den innehåller lämplig mängd protein och andra näringsämnen. Perfekt för små 1-2 åringar som kan dricka den varm eller kall och från mugg eller flaska – precis som dom har lust. För även om näringsbehoven är samma, är alla barn olika.
Mina reflektioner kring produkten:
Det är bra och smidigt att pulvret kan blandas med vatten och sedan drickas både som kall eller varm dryck. Det är ett smidigt alternativ om man inte har tillgång till kyl eller slut på mjölk hemma. Juniormjölken smakar som en blandning mellan välling och vanlig fet mjölk, en mild smak. Pulvret löser sig lätt och klumpar sig inte. Öppnad förpackning är hållbar i två månader, bra! Om jag ser till innehållet och jämför med vanlig mjölk så är det bra att det är lite salt och mättat fett. Svenska barn får generellt sett i sig för mycket av de båda. De typiska storköken på förskolor använder ofta salt som smakförstärkare och de generella riktmärkena överskrids varje dag. Jag är dock mån om att stödja vår inhemska jordbruksproduktion och köper gärna svensk mjölk från Arla och Skånemejerier.
Sixten har fått Juniormjölken blandad med kallt vatten till frukost och middag att dricka ur sin pipmugg. Tyvärr verkar smaken inte passa honom eftersom muggen i stort sett stått orörd efter en klunk. Sixten är en riktig vällingkille och jag kommer inte att fortsätta servera denna juniordryck. Vi fortsätter med ett glas mjölk till måltiderna och välling till kvällsdryck.