Vad är hälsa för dig?

Det är först när vi mår dåligt som vi märker att vår hälsa inte är den bästa. Men att må bra, är det samma sak som att inte vara sjuk? Kan man vara sjuk och må bra samtidigt? Kan man ha mer eller mindre hälsa?

hälsokorset lofsan
Upplevelsen av hälsa är individuell och har olika dimensioner. För att belysa detta kan man titta på det så kallade Hälsokorset som beskriver att hälsa är något mer än att vara antingen sjuk eller frisk. Ett förenklat sätt att beskriva de olika dimensionerna är att skilja på kroppslig och upplevd hälsa. Den kroppsliga hälsan beskrivs med tillstånden sjuk och frisk.
Den upplevda hälsan omfattar begreppen må bra och må dåligt. Att må bra innebär till exempel upplevelsen av livsglädje, att man har framtidstro, förmåga att hantera vardagens krav, ett arbete, känna sig trygg eller ha bra relationer till sina medmänniskor. Begreppet må dåligt innebär det motsatta. Beroende på var man befinner sig i hälsokorset kan man alltså känna livslust och må bra samtidigt som man är medicinskt sjuk. Å andra sidan kan man må dåligt utan att i medicinsk mening vara sjuk.
Hälsokorset använder jag (men inte alltid samtidigt som jag berättar det) när jag coachar mina PT-klienter. Det är så lätt hänt att fastna i en tankegång där mycket fokus ligger på att bygga en stark uthållig kropp, vara noggrann med kost och sömn samtidigt som det finns rätt kassa relationer med andra människor, stressituationer och obalanser som drar över personen från den högra övre sidan av korset till den högra nedre delen.
Under livets gång så flyttar vi runt och genom Hälsokorset på olika sätt och det är inget farligt med det men jag tror att det är viktigt att stanna upp och reflektera över hälsa/ohälsa och att må bra/må dåligt. Huvudvärk, nackspärr, sömnproblem, ökad aptit, minskad aptit, trötthet, inflammationer och så vidare kan alla vara ett tecken på att du inte befinner dig där du bör vara i ditt Hälsokors.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer