Vad bör jag undvika att träna när jag är gravid?

Hej!
En kompis tipsade om din blogg när jag berättade för henne att jag och min sambo försökte bli gravida och nu är jag helt beroende. 🙂 Jag har nu precis plussat (äntligen!) och undrar vad jag ska undvika att träna? Jag vill gärna fortsätta träna resten av graviditeten så att det blir lättare att komma tillbaka efter förlossningen. Jag tränar 2-3 gånger per vecka både på gym och utomhus. Jag mår bra än så länge och vill verkligen vara en sån gravid som hänger på gymmet med stora magen, det vore så coolt om jag lyckas kämpa med träningen så länge. Stort tack för en grym och inspirerande blogg! 
 
Stort grattis! Att bli gravid direkt är ingen självklarhet. Första tiden av graviditeten kan du träna på som vanligt fast många tjejer upplever illamående eller extrem trötthet i början och tränar lite mindre första 3 månaderna. När magen börjar växa ordentligt, förbi vecka 20 någonting bör du lägga om träningen och anpassa för den allt större magen och att höfterna blir mer instabila. Undvik att springa och hoppa eftersom bäckenbotten utsätts för stor påfrestning från den allt tyngre livmodern. Satsa på att bibehålla konditionsträningen så länge som det är möjligt med hjälp av till exempel cykling, simning, längdskidåkning, promenader eller aerobics utan hopp. Styrketräning hjälper till att stabilisera de uppmjukade lederna och gör det lättare för kroppen att kånka runt på en tung mage och större bröst. Fokusera på att stärka baksidan av kroppen; framförallt nedre delen av ryggen, baksidan på låren, triceps och baksidan av axlarna. Undvik träning och idrotter med hög skaderisk till exempel kontaktsporter (innebandy, fotboll), ridning (OM du skulle ramla av hästen/bli sparkad) och inlines (fallrisk/påfrestar höfterna mycket). Annars tycker jag att det viktigaste är att du lyssnar på din kropp, det kommer att berätta för dig om du kör för hårt. Om du känner dig osäker, fråga din barnmorska om råd.
Hör gärna av dig och berätta om hur det går för dig!

Den allra bästa gravidstyrkeövningen, nyttig som tusan, är sittande rodd. Hämta rörelsen långt framme och räta upp ryggen samtidigt som du drar handtaget mot bröstkorgen. Du tränar hela ryggen, biceps, baksidan av axeln och baksidan av låret. På bilden är jag gravid med Baxter i vecka 32-33.

Värsta kanonkulan, tänk att Baxter låg där inne för ett år sedan?!

Om du vill läsa mer om träning under graviditet har jag skrivit en del tidigare inlägg:

Hur hårt kan jag träna som gravid?

Hur ska jag träna som gravid? 

Vilka övningar kan jag göra utan tillgång gym?

Relaterade inlägg:

Frågestund del 3

Läs mer

Svar på frågestund del 2

Läs mer

Svar på frågestund del 1

Läs mer