Vad tycker du om proteinpulver?

Hej! Jag undrar vad du tycker om proteinpulver? Använder du det själv? Eller kan man klara sig med att äta bra kost? Jag själv tränar 4 gånger i veckan; styrka 2ggr kondition/intervall 2ggr. Behöver inte gå ner i vikt men lite mer tränad kanske. Jag försöker äta bra mat och så men tänkte eftersom du ser tränad och bra ut undrar jag hur du gör =) Har just hittat din blogg och tycker den är jätte bra =)

Vad roligt att du tycker om min blogg! 🙂

Jag tycker inte att proteinpulver/proteindrycker behövs för en vanlig människa som tränar som vanliga människor gör. Om man inte tränar alls har man ett proteinbehov på 1 gram/kilo kroppsvikt, tränar du måttligt 1,5 gram/kilo kroppsvikt medan en elitidrottare/hårt tränande behöver 2 gram/kilo kroppsvikt. Om man vill gå upp i vikt i till exempel muskelmassa eller fettvikt kan man öka så att man ligger högre än så tillsammans med lite högre fettmängd, tillexempel om man vill satsa på att bli större i kroppen. Det är inte svårt för en som äter en normal kost att nå sitt totala proteinbehov; ägg, keso, kalkonfilé, räkor, nötfärs, kyckling, bönor, kikärtor, jordnötter är alla proteinrika livsmedel. Överskott av protein kissar man ut men den energi proteinet ger lagras som fett om man ligger på ett energiöverskott, alltså att man äter fler kalorier än vad man gör av med.  Om man dricker eller lagar mat med extra proteinpulver ska man veta att 1 gram protein ger 4 kalorier. De kalorierna mättar inte (det är isf vätskan du blandar med som mättar) utan är syntetiskt framställda byggstenar för kroppen att bilda nya celler med. Om ett proteindrink ger t.ex. 150 kalorier och 25 gram protein med syfte att dricka direkt efter träningen så tycker jag att det är bättre att äta eller dricka något riktigt och naturligt som faktiskt mättar och med näringsämnen som kroppen behöver till exempel kokt ägg, ett glas mjölk och en banan.

Många tjejer tränar i gymmet eller går på gruppträningsklasser med syfte att förbränna kalorier och med målet att bli tajtare. Sedan dricker de en proteindrink de köpt i receptionen eller står och blandar en shake. Säg att de förbrände 300 kalorier under passet och sedan fyller de på med 150 kalorier direkt efteråt och så undrar de varför de inte får resultat av sin träning…

Satsa på att träna hårdare när du väl gör det och lägg pengarna på bra och riktig mat istället för att ge dem till företag som producerar dyra ersättningsprodukter som egentligen är onödiga för de allra flesta.

Använder ni läsare proteinpulver?

Relaterade inlägg:

Frågestund del 3

Läs mer

Svar på frågestund del 2

Läs mer

Svar på frågestund del 1

Läs mer