Varför barfotasko vid styrketräning?

Jag började träna med barfotaskor strax efter att Sixten fötts för 3 år sedan. Under en graviditet så frigörs ett hormon vars syfte är att mjuka upp alla leder i kroppen. Detta hormon är jättebra för att bebisen ska kunna få plats i bäckenet och sedan kunna födas men det är rätt kasst också eftersom man kan få smärtor och blir väldigt instabil i kroppen. Hormonet heter relaxin och är orsaken till att man inte ska köra hopp, springa eller köra stora utfall under andra halvan av graviditeten. Efter förlossningen finns hormonet kvar i kroppen, framförallt så länge man ammar. När man är gravid så blir kroppen tyngre samtidigt som lederna blir mjukare, det är därför många kvinnor upplever att de fått större fötter efter graviditeten: hålfoten under foten har trampats ut eftersom lederna i foten är mjuka. Även bäckenet påverkas och påfrestas av hormonet och blir instabilt. Bäckenbottens muskulatur blir skör, den utsätts för stora tyngder från livmodern under graviditeten och framförallt under förlossningen. Alla dessa faktorer gjorde att jag efter förlossningen kände mig vinglig, instabil och att min kropp inte lydde mig.
Jag bytte ut mina träningsskor mot ett par barfotaskor för att kunna anpassa träningen efter min kropps nya förutsättningar. jag började styrketräna med barfotaskor på 100% direkt medan jag gradvis lagt in löpbandsintervaller och utomhuslöpning efterhand. Det är viktigt att inte öka löptiden med barfotaskor för snabbt.
Jag ser framförallt fyra starka faktorer till varför barfotaskor är ett bra komplement till tjejer som vill bygga upp sin kropp efter graviditet eller jacka upp sin träning oavsett om man varit gravid eller inte:
Ett ökat muskelärt engagemang av vadmuskler, lårmuskler och sätesmuskulatur. När du använder barfotaskor så aktiveras muskler på ett annat sätt än när du har skor som du “luta” dig emot. Framförallt insida lår, rumpan och vader är kroppsdelar som brukar användas på ett nytt sätt med barfotaskor men även bålen aktiveras på ett annat sätt än med skor med inbyggt stöd i.
En förbättring av balansen i foten och de små musklerna i foten för att bygga upp hålfoten. När du kan sprida ut tårna i hela skon utan att få stöd av skon så tränar du småmuskler i foten. Att ha en bra balans och våga stå “stabilt” på hela foten gör att du får en effektivare position och rörelse i all träning.
Effektivare resultat vid plyometrisk träning. Att köra olika typer av hopp och explosiva rörelser när du tränar är bra både för styrkeutveckling, koordination och kondition. Med barfotaskor och korrekt hoppteknik så tvingar du benmusklerna att dämpa landningarna istället för att ha en sko med tjock sula som dämpar åt dig. Tjejer som har problem med svag bäckenbotten och därför varken kan hoppa eller springa utan besvär brukar få bra resultat av att använda en barfotasko för att lära sig aktivera bäckenbotten på rätt sätt och bygga upp en “inre dämpning”.
Bättre fäste, mjukare sula och tyg och inga skarpa kanter runt sulan. Med en barfotasko så kan du lita på att du får fäste i golvet med sulan och kan stå ordentligt i statiska positioner utan att glida. Både sulan och tyget ovanpå skon är så mjukt att du utan problem tex kan stå i utfallspositioner med bakre tån i golvet utan att skon kämpar emot. När skon har sina mjuka linjer runt sulan så blir det också lättare att passera från sula till ovansida på skon utan en skarv. Många övningar på pilatesboll, golvet och i statiska träningsband bygger på att man kan rulla på foten och över tån utan att “hacka” förbi övergången mellan sula och tyg.
 

Här en magövning på pilatesboll där man jobbar dynamiskt och går upp i pik genom att rulla över tån från helt utsträckt plankposition.


Med barfotasko så kan man stå på sidan av foten i sidoplanka utan att vara rädd för att glida.

Löpning i planka är också exempel på en övning där fästet och den mjuka övergången från sula till tyg är bra.

Genom att köra explosiv benträning med barfotaskor och jobba med ljudlösa landningar så tränar du bäckenbotten, låren och rumpan på ett skonsammare och effektivare sätt.

Här är exempel på när foten i bakre läget kan vara “vikt” utan att klämmas av skon samtidigt som det främre benets muskulatur får stor kontakt med golvet genom foten och att man vågar pressa ner hela foten och sprida ut tårna i skorna.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer