12-0

Intervallträning på löparbana är nyttigt oavsett om du vill bli bra på 5km, milen eller Maran. Det behöver inte vara så komplicerat, men för effektivitetens skull är en träningskompis bra. Alla loppen ska vara i högsta möjliga fart men också väldigt jämna. Du ska orka alla fyra i samma tempo med andra ord.
Värm upp ordentligt med jogging innan du går på i maxtempo. Egentligen är det inte så viktigt vilka distanser du kör eller hur många gånger. Det viktigaste är det höga tempot som kommer att göra under för din kondition; känslan av att vara riktigt snabb (minns ni brännbollen på skolgympan?) och att det är roligt.
Hans och jag körde ett pass med lite längre återhämtning mellan varje lopp och utan tidtagning.
Detta var mitt första träningspass i maxtempo sedan jag blev gravid med Sixten för över två år sedan. Det är först nu, när Baxter är 8 månader som jag känner att jag vågar och kan gå för fullt i löpningen. Jag har jobbat svinhårt med bäckenbotten och knipet under dessa månader.
Det är vanligt att tjejer tror att de kan springa för fullt 3-4 månader efter förlossningen men sanningen är att även vi vältränade mammor måste jobba med knipet långt efter BB. Inga pratar om det men det är jättevanligt att mammor läcker när de blir trötta under löpningen.
Dagens pass:
4*400 m
4*200 m
4*100 m
Vi tävlade såklart.
Jag har alltid varit explosiv oavsett sport. Lite knubbig också. Sedan födde jag två barn. Nu är jag uthållig och inte så knubbig längre.
Explosivitet Bye Bye.
Nä, så illa är det inte. Hans är grymt duktig på att springa fort och krossade mig stenhårt på varje lopp. Min styrka är att jag aldrig ger upp så oavsett om jag fick storstryk kämpar jag lika mycket på varje lopp.
Även om lungorna svider och benen är tunga älskar jag att springa lopp på bana. Jag rekommenderar de som vill bli snabbare i löpning att lägga in ett banintervallpass i träningsschemat varannan max varje vecka.
Eftersom du ligger på högsta nivå i tempo och ansträngningsgrad är återhämtningen lite längre och skaderisken högre. Därför: värm upp ordentligt innan passet och vila benen dagen efter.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer