5 fokus för träning under graviditet

Nu på fredagsmorgonen har jag tränat en gravid klient. Eftersom jag får många frågor om just träning under graviditet tänkte jag dela med mig av vad jag alltid lyfter fram och fokuserar på med mina gravida tjejer. Detta gäller för dig med en komplikationsfri graviditet.
 
 1. Om du sover eller äter dåligt bör du prioritera det innan du tränar. Kompensera inte sömnbrist med träning för att orka vardagen.
 
 2. Sträva efter att bibehålla så mycket muskelmassa som möjligt under graviditeten.
 
 3. Fokusera på att kunna göra grundaktivering av bäckenbotten och de inre magmusklerna framför att kunna lyfta tungt. Om du inte orkar hålla aktiveringen bör du anpassa svårighetsgraden på övningen eller hur tunga vikter du kör med.
 
 4. Träna prestigelöst med fokus på genomförandemål framför prestationsinriktade mål. Beräkna hur många pass du hinner fram till förlossningen om du tränar 2-3 pass i veckan och bocka av efterhand.
 
 5. Ta hjälp om du känner dig osäker på hur eller vad du ska träna när du är gravid. Välj en PT som är van att träna gravida och som har förmågan att se dig i hela ditt sammanhang. Du ska känna dig trygg med att kunna öppna upp dig om dina rädslor och tankar kring din kropp och graviditet utan att bli förminskad och negligerad. Du förtjänar att bli tagen på allvar.
 
 Att träna under graviditeten är det bästa sättet att lägga grunden för att “komma i form” efter förlossningen!
 
 


Lilla Baxter i magen hösten 2010. Exakt 4 år sedan.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer