Arja Saijonmaa – ett oväntat möte om sauna och hälsa


Det finns möten och så finns det möten. Arja Saijonmaa har för mig och många andra alltid varit känd som en artist och sångerska, men som bjöd in mig för att prata om något helt annat: Om hälsa, skönhet – och bastu. Erbjudandet var för spännande och oväntat för att kunna motstå. I julas träffades vi därför på Svenskt Tenns mysiga tesalong för afternoon tea med scones och champagne. Jag visste inte alls att Arja brann för sauna – bastubad – som en väg till hälsa och inre ro. Och definitivt inte att hon till och med har både släppt en bok om sauna och att hon säljer vackra bastuhus som är helt färdiga att installera, redo att använda. Dessa heter GIVETVIS Arjansauna.


Jag tog med mig Hans och Clara och tillsammans pratade vi i nästan två timmar om vår syn på återhämtning, meditation, mystik, saunahäxor och hälsa. Det var två timmar som försvann snabbt! Hans och Arja visade sig vara överens på flera punkter, bland annat att bastubadet är en rening för själen och så nära ett halleluja moment som det går. 🙂
Arja har gått väldigt seriöst tillväga och har mer eller mindre forskat om bastubad. Det var imponerande att höra hennes gedigna kunskaper om bastu och att få ta hennes syn på bastubad som rening, meditation och skönhetsknep. Sauna är helt enkelt en livsstil som Arja agerar som ambassadör för. Det är otroligt roligt att lyssna på en människa som brinner för något, och extra kul när det dessutom handlar om olika vägar till välbefinnande, inre ro och hälsa. Det finns ju inga patentlösningar utan vi måste alla försöka finna våra egna vägar. Och Arja har definitivt funnit sin! Hon har alltså ägnat många år åt att forska i bastuns historia och saunans koppling till den nordiska mytologin. Trogen sin mormors filosofi att ’’ett gammalt knep är bättre än tusen nya’’ ville hon samla ihop alla dessa visdomar och se vad som fanns i dem för dagens moderna kvinnor och män. Flera gånger kom samtalet att handla om Arjas ambitioner att skapa en ny bild av bastu – fjärran från den gubbiga machoimage som allt för ofta finns kring bastubad. I stället vill Arja lyfta bastu som ett jämställdhetsprojekt, en plats och en ritual där kropp och själ får mötas och där eftertanke tillåts. Att vara människa! En plats att vara lycklig på: ”Lyckligare människa än hon i den trygga badrocken finns inte i hela världen. Inte just nu, i denna heliga stund.”


Arja var en fascinerande kvinna att träffa, med många historier att berätta. Jag är nu väldigt sugen på att testa det riktiga, traditionella saunabadet, med vedeldad bastu. Eller varför inte rökbastu som sägs ge en magisk upplevelse av rening. Jag tror verkligen att det ligger något i det som Arja säger om vårt nordiska arv att kunna återhämta sig och lyssna på kroppen. Tyvärr finns det inga sådana ”riktiga” bastubad här i Stockholm, enligt Arja. Jag vet att Hellasgården har ett uppskattat bad som är öppet året runt, där man kan bada i sjön, givetvis i isvak på vintern. Är det någon av er läsare som känner till något annat bra bastuställe?


Jag ser fram emot att läsa hennes vackra bok nu efter att ha hört henne berätta om den. Jag har även ett extra ex om någon av er läsare skulle vilja få den som en sen julklapp? Lämna en kommentar här på bloggen så väljer jag en vinnare! Vinnaren kontaktas via e-post.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer