Baxter, Lil'B, Backan, Köttfärs

Kärt barn har många namn.
Igår hade vi äntligen Baxters efterlängtade läkartid på en specialistmottagning för barn. Denna dag har känts som ett delmål för mig nätter när det har varit extra tufft.
Vi fick väga och mäta först hos en sköterska. 8 kilo nu. Vi träffade först en kvinnlig ung läkare på väg mot specialisttiteln. Hon startade med en vanlig undersökning, typ öron, hals, lyssna på hjärta och lungor, känna pulsen i ljumsken och så vidare. Efter det hade vi ett långt samtal som för min del nästan blev till terapi. Jag är sjukt ledsen över att Baxter ska ha ont och sova så oroligt.
Vi fick berätta om graviditeten, de första månaderna när Baxter fortfarande ammade, förkylningen han och Sixten åkte på och också hur nätterna och dagarna sett ut sedan dess. Hon ställde många följdfrågor och bekräftade oss väldigt väl. Jättebra läkare på det sociala planet!
Vi fick vänta en stund medan läkaren gick till sin kollega för att rådgöra, vi tittade på fiskarna i akvariet i väntrummet så länge.


Till slut fick vi träffa kollegan; en äldre manlig barnläkare med typ 1000 års erfarenhet. Läkaren sammanfattade deras samtal och dubbellkollade detaljer från symtomen med oss.
Båda läkarna var riktigt bra på tre saker:
1) Bekräfta och ta oss på allvar.
2) De frågade oss föräldrar “som känner vårt barn allra bäst” vad vi själva har för tankar och idéer.
3) De gav oss riktiga strategier och handfasta metoder att prova.
Okej, så vilka resonemang förde vi fyra då? Precis som vi själva säger så är det inget fel på Baxter, han är inte sjuk, har inte feber och är jätteglad. Han har ont i magen, och slembildning, det är hans problem. Så här små barn är undantagslöst aldrig allergiska mot pollen, djur eller damm. Då utesluter vi det. Hostan i sig är bra. Det håller slemmet borta från lungorna så att Baxter inte får lunginflammation. Bebisar kan ju varken harkla eller snyta sig så slemmet tar alltid den lätta vägen bakåt i svalget. När bebisar drabbas av virus kan hostan ofta sitta kvar ofattbart länge, inget ovanligt med det. Däremot ska man vara uppmärksam på det som Hans och jag upplever som magont. Om magontet uppstår på grund av en födoämnesallergi som samtidigt retar slemhinnorna behöver Baxter byta kost en period och hoppas på att överkänsligheten växer bort.
Det är födoämnesallergispåret som kommer att gälla framöver nu. Så här små barn har inte tillräckliga resurser för att visa överkänsligheter på pricktest och liknande utan det är Livets test som får utvisa. Vi har fått två dieter att testa; en mjölkproteinfri kost och en glutenfri kost.
Vi ska testa varje diet under två veckor utan undantag.
Den mjökproteinfria dieten ska bygga på välling och gröt. EnaGo är skonsammast och finns som välling och som gröt. Till gröten kan vi använda fruktpuré, majskrokar funkar också bra som snacks. Annars ska vi vara försiktiga med livsmedel som innehåller flera ämnen, tex köpta matiga puréer.
Diet nummer två och den vi kommer att starta med heter EnFamil. Produkten är helt glutenfri och till för att behandla reflux. Alla symtom på reflux stämmer in på Baxter men lyckligtvis är det något som växer bort. EnFamil är en välling som i flaska har samma konsistens som vanlig välling men i magen när den kommer i kontakt med den sura miljön stelnar vätskan och blir till en gelé. På sätt stannar den kvar i magsäcken och åker inte berg- och dalbana i matstrupen och av misstag ner i luftvägarna.
EnFamil är inte helt lätt att få tag på men igår kväll åkte jag förbi Scheele och de hade några burkar i lager. Nu kör vi stenhårt på det här i 2 veckor och kollar om det blir någon skillnad.
Efter mötet igår känner jag mig stärkt på flera sätt; vi har blivit ett team, fyra personer som tillsammans hjälps åt. Dessutom är jag så nöjd med att vi har fått en riktig strategi med en stor förändring och inte bara ett råd om att sova med öppet fönster eller sova halvsittande. Baxters besvär ligger på en högre nivå än så.
Det kanske inte hjälper med dessa dieter, vi får se, men när klockan är 04 och livet känns riktigt tufft är det skönt att veta att vi har en strategi och en tidsplan att följa. Jag behöver ramar och en struktur att följa.
Håll tummarna för oss nu fina ni!

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer