Dagens träning och mina tankar kring intervallträning och styrketräning

Gud vilket flow jag har i träningen nu! 🙂
Mitt enda problem än så länge är jag får håll när jag springer innan styrkan. Man vet ju faktiskt inte vad håll beror på men för min del försvinner hållproblematiken ju duktigare jag blir på att springa så förhoppningsvis går det över de närmaste veckorna.
Frågorna angående intervallträning i samband med styrketräning har haglat in de senaste dagarna och här är mina tankar och rekommendationer:
– Intervallträning i samband med styrketräning ökar passets totala kaloriförbrukning.
– Intervallträning ökar din förbränning flera timmar efter passet.
– Ett kombinerat pass varierar din träning så att du inte tröttnar.
– Välj ordning efter vad du prioriterar; bygga muskler=kör efter styrketräningen, förbättra konditionen eller förbränna så många kalorier som möjligt=före styrketräningen.
– Välj maskin efter intresse: löpband, crosstrainer, cykel eller roddmaskin.
– Använd pulsband om du vill beräkna kaloriförbrukning eller se pulsen. Det brukar finnas att låna i receptionen och kan synkas med konditionsmaskinen.
– Använd antingen maskinens förinställda intervallprogram eller kör ett eget.
– Värm upp 10 min, ställ in hastigheten/motståndet på en nivå som är riktigt jobbig att hålla. Kör 1-3 min beroende på ambition. Vila 30 sek-1 min mellan varje då du antingen vilar helt eller bara sänker nivån. Upprepa 5-15 gånger beroende på ambition. Varva ner 5 min och sedan är det dags att styrketräna eller stretcha.
– Kör hellre 20 min riktigt intensivt än 40 min lite lagom. Det ska bränna i lungorna.
Mitt onsdagspass såg ut som följande:
10 min jogging 10km/h
5*1 min 16 km/h
1 min 17 km/h
5 min gång 7 km/h
Sittande rodd dropset (3 sänkningar av vikten efter ca 12 rep på resp vikt) superset med smala tricepsarmhävningar.
Latsdrag i cablecross dropset triset med stående bröstflies och bicepscurl med rakt handtag i cablecross.
Smala latsdrag superset med bakåtlutade smala latsdrag.
Framåtlutad pullover med rep i cablemaskin (skidåkaren) superset med tricepspress med samma rep.
Totalt 3 set av varje övningskombination, ca 12 rep på varje set. Hela passet tog cirka 50 min.
En tjej kom fram vid näst sista övningen och berättade att hon läser min blogg och att jag inspirerat henne till att komma igång med träningen igen efter hennes graviditet. Jag blev så himla glad! Vissa av er är ju flitiga kommenterare och det är alltid lika kul att läsa era ord men den stora massan läser varje dag utan att lämna spår så då är det extra roligt att få träffa en läsare i verkligheten! 🙂 Ser ni mig på gymmet eller stan får ni med andra ord gärna komma fram och hälsa.

Relaterade inlägg:

Videoblogg med Walking Bad från Blogger Boot Camp

Jag har lovat att filma alla övningar från det pass som jag körde på Blogger Boot Camp i lördags. Detta blir en liten microvariant i filmform på 5,5 minut (som man måste se för att förstå upplägget så kolla på filmen innan ni ställer frågor) och så specificerar jag passupplägget i text också. Det var över […]

Läs mer

Videoblogg från dagens backlöpning

Läs mer

Videoblogg: hemmaträning för rygg och axlar med pulshöjare

I dag bjuder jag på en av tre delar av mitt hemmaträningspass igår kväll. Jag är så tacksam att jag har grejer hemma att kunna plocka fram när träningsinspirationen kommer men möjligheten att gå till gymmet inte finns. Hemmaträning FTW! Föresten har jag en ny utmaning. Hopprep!

Läs mer