Florida Grapefrukt & Fridas tips

Jag får ofta inbjudningar till olika press-och bloggevent från olika företag och PR-byråer men jag har inte känt att det har varit en bra idé att ta med Sixten dit eftersom han är i en ålder där det är svårt att sitta still. Det känns inte schysst mot honom liksom. Men nu när Sickan har börjat knega så öppnar sig plötsligt en hel värld av gratismat och prova på-produkter. Sniket men ärligt och härligt. 😉

Dagens Mamma i Abercrombikofta, Boob amningströja och nya Gstarjeansen

Hur ofta händer det att jag lämnar Sixten hemma och går i väg ensam med Baxter, åh så märklig känsla?!
I morse var ju Baxter och jag på Story Hotel på Riddargatan med Florida Grapefrukt och Frida Orrgren (Lindström) som driver träningsanläggningen Under Construction. Frida har jobbat på Sats i flera år och var med och startade upp Daniel Westlings gym Balance Training.
Jag har flera gemensamma vänner med Frida men kom att känna henne genom TV:n som den träningstjej som gick långt (semifinal var det va?!) i Gladiatorerna och kom på andra plats i TV4:s bästa produktion genom tiderna; Camp Molloy. Min vän Jessica och jag spelade in alla avsnitten och kunde se på flera avsnitt på raken en hel dag. Vi var så imponerade!
Frida är, som så många som jobbar med träning, väldigt intresserad av kost och skriver en blogg inriktad på ämnena. Hon har en väldigt drivande personlighet och utvecklar ständigt nya koncept och idéer för branschen. Ett av de senaste projekten är ett träningsnätverk för kvinnliga chefer med träning och frukost på en förmiddag på regelbunden basis. Kul och nyttigt för kvinnor i en utsatt yrkesroll!

Frida i mitten och alla bloggare är besatta av sina kameror. Som vanligt.
Frida är svensk talesperson för Florida Grapefrukt och därför satt vi inbjudna bloggare (bland annat gravida Caroline som skriver Gymglam, hennes namne Caroline, Träningseffekt-Ulrika och Jane) och åt en lyxig frukost bestående av turkisk yoghurt med lite nötter, ringlad honung och skalade grapefruktklyftor, grapefruktjuice, grovt bröd med pålägg och kokt ägg medan Frida pratade med oss om träning, kost och hälsa.

Min snajsiga frulle. Observera att jag fick med grannens yoghurt på bild också. Jag ska inte äta två. Fast den var så god att jag kunnat äta tre. Eller fyra. Eller resten av de som blev över när alla gått. Så gott var det. Och många blev över. Varför frågade jag inte om jag kunde ta en till. Nu ångrar jag mig. Måste köpa turkisk yoghurt i helgen och rosta nötter i ugnen. Grapefrukt har jag redan hemma. Har alltid grapefrukt hemma.
Jag har tidigare berättat för er att jag äter en halv grapefrukt till min gröt nästan varje morgon. På helgerna brukar Hans pressa den tillsammans med en apelsin och så dricker vi juicen med isbit ur skumpaglasen. Så himla rätt. Förutom c-vitaminboosten som håller kroppen frisk hjälper grapefrukt till att rena kroppen genom leverns funktion och så bidrar den till att hålla huden fräsch – kollagenproduktion känner ni väl igen från reklamen för antiwrinklekrämerna?
Vi bloggare hade många frågor till Frida på ämnet träning och kost och jag hade förberett några frågor som jag ofta får från kunder och från er läsare.
Vi diskuterade en av de största hälsofarorna i vår tid: nämligen Stress.
Om du vill gå ner i vikt; stressa mindre. Kortisol, som är ett hormon som frigörs vid stress är fettinlagrande. Sitt ner och ät i lugn och ro så att kroppens matsmältningsenzymer kan ta hand om maten i fred. Höga kortisolnivåer ökar ofta fettdepåerna kring höfter och midja på kvinnor och på magen hos män. Du blir inte tjock av att äta en chokladboll, det blir dock värre av att sitta och stressa upp dig över att du ätit den eftersom fettet lagras extra mycket. Ät lagom jämt och ha alltid ett bra samvete.
Någon undrade hur Frida ser på LCHF och andra mer extrema dieter.
Frida är inte för någon typ av extremdiet. Lagom är bäst. Hon rekommenderar att man alternerar kosten överlag så att kroppen får variation, precis som med träning. Frida är däremot inte rädd för fett utan rekommenderar det till varje måltid. Hon själv använder kokosfett till matlagning, tydligen klart underskattat. Måste prova!
En vanlig motionstjej ställer sig själv frågorna: Tränar jag rätt? Jag är osäker på om jag varierar träningen tillräckligt mycket?
Frida vänder tillbaka frågan och menar att svaret ligger i resultaten! Når du dina mål? Står du stilla och stampar i utvecklingen? Förändra träningen och/eller kosten. Varför gör du det du gör? Träna hårt i tre veckor och vila sedan en vecka. Våga prova nytt!
Fridas konkreta tips till ammande eller nyblivna mammor som vill bli smalare:
– Lågintensiv träning (raska promenader) minst en timme om dagen
– Kontinuitet i måltiderna under dagen, ca tre timmar mellan varje mål för att undvika sötsugsfällor
– När man tränar frigörs lyckohormet endorfin i kroppen och förs över till bebisen genom bröstmjölken så att barnet blir nöjt, så träna på!
– Använd tallriksmodellen som metod, enklare än kaloriberäkning
– Ät protein och fettet först, mättnadskänslan kommer 10 min senare så fyll på med kolhydraterna först då
– En handfull kolhydrater, en handflata protein och fett till varje måltid är Fridas recept.

Fridas tips och tankar om mellanmål efter träning:

– Det behöver inte vara något speciellt avancerat: ett ägg och några skivor kalkon räcker
– Inga kemiska proteindrycker (eller prutteindryck som vi kallar det härhemma)
– Satsa på tuggbara råvaror
– Undvik hel- och halvfabrikat.
– Om det är någon gång du ska passa på att äta så är det efter träningen.
Frida berättar vad som inte sägs i reklamen för pulverdieter:
Om du använder dig av pulverdieter för att bli smal kommer du gå ner i vikt, ja, på grund av kaloriunderskottet men det är framförallt muskelmassan som försvinner eftersom kroppen går in i svälttillstånd och sparar på fettet. När du gått ner de kilon du vill är du smal, absolut, men också mjuk. När du då börjar äta mat igen har du lägre förbränning än tidigare eftersom du har förlorat massa muskler och det är ju de som bränner mest i kroppen. Mer än fett. Dessutom är förbränningen på sparlåga efter att kroppen varit i svältläge några veckor så då samlar den på sig allt den får tag på. Som en svamp. Så ja, du blir smal av att dricka pulverdrycker, smal men mjuk, och så fort du börjar äta blir du tjockare än vad du var när du startade med drycken. Träna istället regelbundet och använda det sunda förnuftet när det gäller maten!

Så pulverdieter går fetbort!

Jag och Frida delar samma syn på träning och kost. Var klok och förnuftig. Träna hellre lite extra och ät vad du vill när du vill men inte alltid.
Jag är för övrigt sjukt sugen på att boka in mig hos Frida på Under Construction och genomföra alla deras tester; hållningstest, kroppsscanning, konditionstest, spänst och funktionalitetstest, ja, ta reda på alla möjliga saker som kroppen kan berätta om man bara lyssnar på den.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer