Gästblogginlägg om livsstilsförändring

Här är ett gästblogginlägg från en tjej som heter Johanna. Det är tjejer som hon som inspirerar mig till att blogga så flitigt; när jag ser och vet att mina tips fungerar i verkligheten. Det behöver inte vara fanatiskt eller extremt i någon riktning, så länge du har en strategi och ett tankesätt. Läs och inspireras av en fantastisk helt vanlig tjej!
Jag har fått äran att gästblogga här hos Lofsan, om min ”resa” från muffinmage till en en stark tjej med vardagsenergi.
Jag älskar att baka och var en riktig fikatjej. Kosten var kaos, jag åt garanterat frukost och middag, däremellan tog jag det lite som det kom, det vill säga ibland inget, ibland en hel del småtande. Vid middagstid var jag oftast så hungrig att jag små åt medan jag lagade middagen. Jag tyckte att jag var duktig som inte åt så mycket, trodde jag var smart som åt havregrynsgröt eller knäckemacka med ägg och avocado till lunch. Åt jag mellanmål så bestod de av massa frukt och gärna mackor, helst vetekakor. När fredagen kom började helgen och den slutade oftast inte förrän söndag kväll. Lägg därtill att jag bakade gärna 2-3 ggr i veckan. Min huvudföda bestod av frukost, middag och däremellan te och fikabröd. Jag gick ca 1 mil om dagen med enkelvagn eller dubbelvagn. Frustrerad över att inte gå ner nåt i vikt så började jag fundera på att köra en soppkur, trots att det alltid varit emot mina principer. Att jag inte gick upp i vikt har jag verkligen powerwalksen att tacka för. Kroppen förbrände nog som aldrig förr men jag matade den med helt fel saker.
Strax före årsskiftet 2011 bestämde jag mig att något var tvunget att ske. Jag kände mig aldrig som en tjockis men muffinmagen började ta lite väl mycket plats. I samma veva flaggade Lovisa för en utmaning och jag bestämde mig för att satsa helhjärtat och ge det tid och energi. Vad jag aldrig kunde ana var att jag skulle få så mycket energi.
Jag gick med i Lofsans challenge. Jag fick med mig sambon, vilket har varit en stor del i att jag lyckats hålla mig så strikt. Jag började köpa lightvarianter igen, räknade kalorier med hjälp av Shape Up appen och framförallt började laga god mat. Bort med pasta och pastasåser. Vi lagade nya recept 7 dagar i veckan med viss anpassning. I början körde jag knytnäveprincipen, en med protein, en med kolhydrater och en handflata grönsaker. Vartefter tiden gick valde jag att dra ner på kolhydraterna efter lunch. Vi satte totalstopp för alkohol, fikabröd, godis, snacks bortsett från två tillfällen som vi på förhand hade planerat in. Nu äter jag slaviskt minst 5 ggr om dagen, frukost (ex. havregrynsgröt eller yogurt med bär), mellanmål/andra frukost (ex. finncrisp med pålägg och grönsaker, kokt ägg), lunch (rester från gårdagens middag), mellanmål (ex. ett kokt ägg eller en frukt beroende på hur eftermiddagen och kvällen ser ut) och sedan middag. Tränar jag efter middag tar jag ett mellanmål efter träningen.
Vår mat är vanlig mat, barnen äter samma mat men såklart får de kolhydrater till alla mål. Portionsstorleken har minskat drastiskt, förut delade jag och sambon lika på allt, fikabröd, resterna, godis, ja allt. Jag lever ihop med en man, som redan då tränade 4 ggr i veckan minst och som är ca 20 cm längre än mig. Var var logiken i att äta lika mycket som honom kan man undra! Tack och lov lär man så länge man lever.
Efter att den första utmaningen på 10 veckor var slut, var även min föräldraledighet slut. Målet med den första utmaningen var att komma i min jobbgarderob, den kom jag i och växte sen ur (den blev för stor) lika fort. Facebookgruppen fortsatte och så gjorde även jag. Vi släppte lite på totalstoppet och numera är det ok, någon dag i veckan om det ryms inom dagens kalorimål.
Träningsmässigt har fokus legat på förbränning från dag ett, men även att tighta till muffinmagen. Plankan ger resultat! Hur tråkig man än tycker den är (inte jag då), men den i kombination med rätt kost och förbränningsträning har gett mig resultat. Till en början bestod förbränningen av friskispass framför tv:n, tabata på vår stenålders spinningcykel och egensnickrade tabatapass med inspiration från Lovisas fantastiska övningsbank. Jag lägger upp ett träningsschema för varje vecka och följer det. Justerar för att få det att gå ihop men det är sällan något stryks helt. När jag kände mig redo, inledde jag min löpträning. Jag har alltid velat vara en löpare, som älskar löpningen och som längtar ut. Jag mjukstartade för att få upp mitt löparsjälvförtroende och har sedan ökat successivt. All min träning syftar numera till att stärka kroppen för att bli en bättre löpare och att tighta till magen. Löpning för förbränning och styrketräning fokuserad på mage, armar, lite ben och mycket plankor. Till en början gjorde jag situps, ovetande om hur galet det var, men efter Lovisas pedagogiska video la jag ner alla situps och bestämde mig för att planka noggrannare och mer för att nå mitt mål om en platt mage. Jag försöker att variera plankorna för att chocka musklerna så att de inte blir vana vid ansträngningen. Sedan en cirka månad tillbaka har jag plankat varje morgon, det har blivit en rutin. På kvällen kommer den oftast naturligt in i träningspasset eller ute under stretchen efter avslutat löppass.
Jag är så glad över att jag valde att hoppa på utmaningen, att jag gav mig in helhjärtat. Det var längesedan jag kände mig så här stark. Jag är inte klar ännu. Till slutet av maj har jag gett mig fasen på att springa en mil. Sen ska jag börja pressa tiden och öka distanserna. Magen ska fortsätta att formas, jag vill se vältränad ut, jag vill vara musklig. Jag tycker att det är jättekul att inspirera andra, att peppa och puscha mina nära och kära både i det verkliga livet och via facebookgruppen, det puschar och peppar mig att fortsätta, att ge lite till och att prestera och kämpa mig till resultat. Jag har i dagarna precis tagit ett av mina viktmål för denna omgångs utmaning, jag har tappat 15 kg sedan 1 januari 2012.
Tack Lovisa för att du inspirerade mig att ta kontroll över kosten och att ha ett mål med träningen, att tänka långsiktigt och att våga satsa. Tack för att du startade facebookgruppen. Bättre brudar får man leta efter.


Sedan bilden längst upp till höger togs i mitten på mars har jag inte gjort en enda situp! Den högst upp till vänster är tagen i mitten av december och de två nedre sista är tagna en morgon i förra veckan, april månad.

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer