Hans gästbloggar: Sveriges godaste köttfärssås
En av de allra vanligaste maträtterna på svenska matbord är utan tvekan spagetti och köttfärssås!
Ursprunget är givetvis det italienska köket och har dokumenterats till trakten av Bolonga så tidigt som 1700-talet och har ända sedan sent 1800-tal varit en viktig hörnsten i pastans rike, men då vanligen kallat ”Ragù alla Bolognese” eller kort och gott ”Ragù”.
Viktiga detaljer i de klassiska recepten är lång koktid, pancetta, rotsaker, svamp (ibland tryffel), vin, möjligen en skvätt grädde och – något förvånande – aldrig serverat med spagetti utan oftare med makaroner, eller en platt pasta som pappardelle eller tagliatelle eller kort och gott med rejäla skivor av bra bröd.
Här i Sverige har vi sakta men säkert utvecklat en stor mängd av varianter som alla tycks ha det gemensamt att alla tycker att det är gott. 🙂
Tillsammans med Bong Touch of Taste kör Lovisa nu ”Sveriges godaste köttfärssås”, vilket helt enkelt handlar om att ni i kommentarsfältet delar med er av ERA bästa köttfärssåsrecept, så att vi alla får en hel skatt av recept att gräva ur i flera månader framöver. Vegetariska! Orientaliska! Snabba! Lyxiga! Norrländska! Asiatiska! Klassiska! Barnvänliga! Unika! – Bring it on!
Bong Touch of Taste själva har ett bra recept som är lätt, snabbt och enkelt, men som ändå blir väldigt smakrikt och gott. Testa det HÄR!
Jag själv gillar att komplicera saker och har sedan många år arbetat mig fram till en härligt komplex och god variant. Testa gärna mitt recept i helgen! Det ger en mycket stor sats och kan användas till t ex lasagne ett par dagar senare eller serveras i sin helhet till ett riktigt stort sällskap på uppåt 8 personer.
Ingredienser:
400 g blandfärs
800 g älgfärs (går att byta ut mot riktgt bra nötfärs)
150 g pancetta
50 g foie gras (eller kycklinglever eller grov leverpastej)
1 st urgröpt salsiccia (eller ca 2 msk av annan god, kryddstark korv, mycket, mycket fint hackad)
1 stor gul lök
2 morötter
1 palsternacka
1/4 selleri
4 skogschampinjoner
1 röd paprika
1 chillifrukt
3-4 vitlökar
1 kruka persilja
3 burkar finkrossade tomater
3 msk tomatpuré
1 msk röd vinbärsgelé
6 dl rött vin
3 msk Bong Touch of Taste mörk oxfond
3 msk stark ajvar relish
1 msk soya
1 msk Worchestersås
1 tsk fransk senap
(ev 1 tsk muscovadosocker/brunt socker)
olivolja
parmesan
salt, svartpeppar, oregano, timjan, basilika
Så här gör du:
Hacka grönsakerna fint och fräs dem på ganska hög värme i olivolja i en stor stekpanna tills de får lite färg.
Fräs samtidigt pancettan i en djup gryta tills den får lite färg. Tillsätt då lite olivolja, höj värmen till max och addera sedan köttfärsen och korven. Fräs den under omrörning med trägaffel tills färsen är nästan genomstekt.
Häll över grönsakerna och allt vin. Rör om och låt vinet koka in ett par minuter.
Addera tomaterna och alla smaksättare utom parmesan, men kom ihåg lever, fond, persilja och kryddor.
Sänk värmen och låt allt puttra under ett nästan tättslutande lock i minst 90 minuter, gärna två timmar.
Medan du väntar: Duka, riv parmesan, koka pasta, gör en bra sallad, ordna med dryck och fixa med annat som också behövs.
Smaka av. Kanske tillsätta mer vin, fond, kryddor eller annat?
Servera med pasta med tuggmotståndet kvar, rejält med sallad och riven parmesan. Ketchup är givetvis FÖRBJUDET.
Hur gör du din godaste köttfärssås? Dela med dig av ditt favoritrecept!