Hur orkar jag springa längre pass?


Jag fick så bra frågor på min instagram igår om hur man ska tänka om man vill bli mer uthållig som löpare och ta sig från 5 kilometer till 10 kilometer. Utan att veta hur ni tränar idag och tränat hittills men med ett fokus på att komma över tröskeln och orka 1 mil är dessa några generella tips från mig:
1. Spring dina långa pass långsammare. I princip så långsamt som det bara går.
2. Öka dina pass med 500-700 meter per gång.
3. Addera 1-2 extra intervaller i din befintliga intervallträning och förläng vilan mellan intervallerna så att din totala träningstid ökar.
4. Öka din uppvärmningstid eller uppvärmningsrunda med 5 minuter eller 500 meter.
5. Öka din nedvarvningsjogg med 5 minuter eller 500 meter.
6. Vänj din kropp vid längre pass genom att addera 15-20 minuter styrketräning med kroppsvikt efter löpningen.
Dessa förändringar är knep att ta till när man ökat kvaliteten i sin löpträning genom att införa intervaller, distanspass och uthållighetspass och ändå står och stampar. Att löpträna med kvalitet är både tufft och utmanande men är mer effektivt för prestationen och minskar skaderisken. Kom ihåg den viktiga styrketräningen och rörligheten också!
Häng med på Röhnisch Running School om du vill ha pepp och ett träningsupplägg att följa under 6 veckor. Om du vill ha mer individuellt upplagda träningspass utifrån dina mål, din bakgrund och egna förutsättningar så kan du anlita en egen löpcoach online, tex Alla kan träna.
Lycka till alla starka löpartjejer!

Relaterade inlägg:

Hur går jag ner i vikt?

Hur funkar det att använda träning som ett verktyg för att gå ner i vikt? Kan man gå ner i vikt av träning? Träning framställs ofta som ett effektivt sätt att gå ner i vikt, för vissa funkar det, men om man upplever att det inte funkar så finns det ofta rimliga orsaker, framförallt kopplat […]

Läs mer

Sommar med Nextory i mobilen

I samarbete med Nextory. Nu är sommaren äntligen officiellt här! Barnen har slutat skolan, jag har haft mina sista uppdrag och nu styr vi kosan mot USA! Och sedan väntar lata dagar i Stockholms skärgård, bröllop i Skåne, mm. Det kommer bli grymt! Jag kommer som vanligt att passa på att läsa och lyssna på […]

Läs mer

Nystart med boktips

I samarbete med Nextory. Nu är jag hemma i Sverige och vardagen igen efter alla ledigheter, och jag har lovat mig själv att fortsätta 2018 lika bra som jag slutade 2017, dvs med att vara bra på att hitta balans, lugn och tid för mig själv. Jag kommer fortsätta att sitta i förarsätet på mitt […]

Läs mer