Julafton 2012, Hans gästbloggar

Sixten vaknade kl 06.00 igår. Det var perfekt för då slapp jag ligga vaken längre. Vem vill sova då man är ledig??? Kakstinn frukost på det och sedan ut på Söder för lite frisk luft. Vi valde att mata “ankorna” (läs: fiskmåsarna) nere vid Årstaviken. Grabbarna fick kalla fingrar. Fåglarna fick saffransbullar och ingefärskakor. Lovisa fick en vinge i huvudet. Julafton är en oberäknelig dag på många sätt.


Baxter säger själv att han har en vovve på huvudet. Det har han inte. Mössan kommer från GAP i London och är gjord av äkta marsvin.

Det var i princip bara vi ute på julaftons förmiddag, plus tre hundägare (varav endast en hade hunden kopplad) samt en man som verkade ha bott under en båt nere vid vattnet sedan i våras. Det var gänget som mötte dagen i Tanto. Lovisa var glad och snygg som vanligt. Ingen vet vad Baxter gör just här.

Bild tagen en minut innan infernot brakade loss. Mat för en mellanstor svensk skola fanns uppdukat. Observera julbordets viktigaste detalj: en hink löjrom från Kalix. Det och en skvätt skumpa, det är allt som behövs egentligen. Och lök. Och gräddfil. Och cognac. Och foie gras. Och knäck. – Och en vacker fru.

Baxter talar allvar med moster Elin. Han älskar henne, trots att hon inte alls ser ut som på det julkort han fick av henne härom dagen. Kanske lika bra det, för då var hon utspökad till Heliga Birgitta. Eller om det var Carola. Döm själva HÄR  (missa för övrigt inte hennes blogg “Eplet”) .

Moster Elin och mormor Annika.  Snart Nordeuropas två mättaste kvinnor.

Elin och min fina fru. Är de lika?

Baxter är nog helt enkelt kär i sin morfar. Det kan man se. Många säger att de dessutom är ganska lika varandra.  Jag är inte helt övertygad om det. Frisyren är olika i alla fall. Och Baxter har mycket mindre händer. Och fötter. Allt är banne mig. mindre hos Baxter. Ja, utom håret då, som sagt. Och så egot. Där tävlar Baxter i en egen division.

Julklappsinferno. Toy Story-inferno. Disney-inferno. Man kan inte få nog av Disney. (Särskilt inte de nedklippta versionerna.) Båda grabbarna har blivit större på det sätet att de fortfarande älskar själva paketen och öppnandet. Slita och dra. Men de är ÄNNU mer intresserade av det som finns inne i paketet. Det är ett bra exempel på evolution.

Det är inte helt klarlagt vad som pågår på den här bilden. Sixten tittar generat bort. Baxter låtsas titta in i kameran. Men han och alla andra undrar givetvis vad som sker där bakom.

Det blev som vanligt lite för mycket mat. Men en gång per år är det banne mig OK.  En lax-janzon a la Agnes tronar i bakgrunden. Min sotatde, ingefärsgravade lax strax  till höger liksom löjromshavet. Ost-armageddon i förgrunden, via Elin och Simon. Och det här är bara hälften.

Agnes och Henric, vana att posera. Tänk på vänsterfoten nästa gång bara, Henric!

Ett knippe snygga stilpoäng till Elin för 40-talsfrisyren och till Simon för hängslen och fluga. Schuckert!

En hundring för Simons tankar här. Mormor Annika verkar glad i alla fall.

Jag grejar till det sista innan vi satte oss till bords. (Just här grejar jag lite med det obligatoriska huvudnumret svampomelett, i år med sju sorters svampar – precis som på midsommar, fast svamp. Och inte under kudden.)

Champagne till fördrink till de stora. Oboy till de små (höger i bild).

Sixten och Baxter vandrade runt i sällskapet hela dagen och kvällen. Det blev många kära knän att sitta i. Det syns på Sixten vad han tycker om det. Samtidigt försöker Simon ringa med en bit röd leksaksplast. Det gick sådär.

Som sagt, grabbarna gick runt, runt, runt och bara njöt av att det var så många öppna famnar.  Mycket kärlek per kvadratmeter igår. Och Elin och Baxter spanar in en politiskt korrekt Kalle Anka.

Lovisa var som vanligt snygg – och glad. Och Baxter får stilpoäng tycker jag, givetvis inte för Säter-frisyren utan för sina rosa ankelsockar från Ralph Lauren-butiken på Upper East Side. Där har de mer personal än varor i butiken – och då har de ändå massor av kläder. Men det är en helt annan historia. Det har INGENTING med gårdagens  julafton att göra. Vi går vidare.

Mätta magar i soffan efter Kalle Anka. Strax dags för julklapsinferno. A propå strumpr: Sickan dissade dyr-strumpor från New York och körde hela dagen på sina älskade rosa skidstrumpor från Isbjörn of Sweden.

       Igår vann Agnes och Henric tävlingen “Årets största paket”. Förra året var det Elin och Simon som vann med sin rejäla bilbana. Förra årets förlust sved en hel del (enligt säker källa hela vägen fram till kräftpremiären 2012), så i år tog Agnes och Henric det säkra före det osäkra och köpte en stor bilmatta till gräbsen. Notera hur lycklig Agnes är över detta. “Vi vann!” liksom. När bilden tas har Sixten ännu inte uppnått samma lyckostatus, men när han väl förstod vad det var han kånkade omkring på så höll han sig på mattan resten av kvällen. (Ping: Arne Hegerfors.)    

Egentligen behöver hon inte trycka upp sina biceps sådär i samband med fotografering. I Sundsvall hade man kallat henne för en “vurping” (ett uttryck som märkligt nog betyder ungefär det motsatta på engelska).

Baxter var i lyckorus hela kvällen. Allt var bäst. Hela tiden. – Allt var kul! Han och storebrorsan höll ut till nästan 22.30, sedan kom Sandmannen och blåste sand i ögonen på honom och sedan var det lugnt och skönt ända fram till 08.30 idag. Det KAN vara personbästa för hans del, i alla fall då inte jet-lag har varit inblandat. Fortsätt gärna med denna nya trend, Li’l B!

Relaterade inlägg:

Baxters 2-årskalas

Om jag tidigare känt mig lite ledsen över att vi inte haft något ordentligt kalas för Baxter sedan han föddes så har alla de känslorna försvunnit efter det brakfirande han fick idag. Vi hade två intensiva timmar där våra och Baxters familjer och vänner var på besök med paket, tårtor och bullar i all oändlighet. […]

Läs mer

För 2 år sedan – Baxters förlossningsberättelse

I natt var det exakt 2 år sedan jag låg hemma på Kammakargatan med värkar och Baxter på väg ut från magen. Det var ett omtumlande dygn där jag både hade hand om Sixten som nybliven 1-åring, födde mitt andra barn tillsammans med min syster Agnes som coach och mognade något oerhört, jag växte upp […]

Läs mer

Some drama

Det blev en dramatisk eftermiddag idag. Barnvakten ringde mig på jobbet och berättade att Sixten ramlat och slagit hål i bakhuvudet. Det blödde ganska kraftigt och Sixten var rätt skärrad. Jag är jätteglad att hon ringde mig direkt, innan hon började undersöka Sixten närmare, om han skulle behöva sy. Jag kastade mig på cykeln och […]

Läs mer