Kroppssammansättningstest resultat fettprocent

Jag genomför regelbundet ett kroppssammansättningstest för att ta reda på vad min kropp består av. Om jag bara ställer mig på en våg så får jag veta med vilken kraft min kropp trycker mot jorden och tvärtom, tyngdkraften alltså, men en bodpodmätning som jag gör visar vilken mängd fett man har på kroppen och andelen annat i kroppen.
Hos Ylab på Drottninggatan i Stockholm kostar en sk BodPodmätning 450:- och tar en kvart. Man kan även göra mätning hos Pauluns näringscenter.
En bodpod är en tryckluftskammare som mäter över- och undertryck. Den känner hur mycket luft din kropp pressar undan och beräknar din densitet. Tillsammans med vikt, längd, ålder och kön beräknar den din kropps sammansättning. Den visar hur stor andel av din kropp som är fett, skelettet är alltid lika mycket i vuxen ålder så då kan man också alltså se vad resten av kroppen består av, nämligen muskler och vätska. Utifrån kroppens sammansättning beräknas hur många kalorier kroppen förbränner under en dag, både om man bara ligger ner hela dygnet och om man tränar. Denna metod är mycket bättre (prisvärd, lättillgänglig, lätt att förstå) och mer tillförlitlig än alla andra mätmetoder i branschen som en privatperson kan genomföra. Bra att tänka på: Man ska vara på fastande mage, minst 3 timmar och gärna inte ha tränat samma dag.

En bodpod med tunnan i som hjälper till vid kalibreringen.

I förmiddags var det dags för höstens test, jag skulle gärna ha gjort en mätning i våras men jag hann inte med det då. Men nu är hösten test gjort och mina testresultat ser ni nedan.
April 2011:
Längd: 159 cm
Vikt: 53,3 kg
Fettfri vikt: 44,6 kg
Fett: 8,7 kg 16,4%
Oktober 2011:

Längd: 159 cm
Vikt: 52 kg
Fettfri vikt: 48 kg
Fett: 4 kg 12%
Augusti 2012:
Längd: 159 cm
Vikt: 53,8 kg
Fettfri vikt: 46,5 kg
Fett: 7,3 kg 13%
Sedan förra hösten har jag tappat 1,5 kilo muskler och lagt på mig 3,3 kilo fett men jag ligger fortfarande extremt i lågt i fettprocent. Jag skulle inte råda en bloggläsare eller PT-kund att ligga så lågt men i mitt eget fall så känner jag att det är en nivå som min kropp är bekväm med, faktorer att ta hänsyn till jag menar det är; regelbunden menstruationscykel, låg eller ingen skadefrekvens, hårkvalitet, humör, sömn och aptit. Jag äter vad jag vill när jag vill. Jag tränar 3-5 dagar per vecka och väldigt varierat. Jag mår väldigt bra just nu, både psykiskt och fysiskt. Det är som att min kropp hittat en nivå den tycker om att vara på.
Precis innan jag blev gravid med Sixten hade jag 25% fett även om jag var väldigt vältränad som i stark och krallig. Men jag kände mig ändå tung, det var aldrig lätt att springa, jag orkade göra 10 max 13 chins (nu är mitt rekord 27) och jag kände mig ofta obekväm med min kropp. Jag tyckte att jag förtjänade att vara mer deffad än vad jag var. Nu tränar jag på helt annat sätt, med mycket mer puls, mer varierat med både powerwalks med barnvagn, löpning, cykling och funktionell styrketräning. Förut åt jag helt obehärskat på helgerna och åt mycket takeawaymat på vardagarna, nu är jag mycket snällare mit min kropp och äter mest hemlagad mat och aldrig utan det sunda förnuftet.
För mig är det nyttigt att göra en sådan här mätning med regelbundna intervall eftersom jag så lätt blir hemmablind. Alla resultat är relativa och så fort jag blir nöjd med en sak så är det något annat jag vill fokusera på och förbättra. Jag har till exempel en så deffad mage att jag har blodådror upp från ljumskarna över magmusklerna men ändå kärlekshandtag och mjuk rumpa. Jag jobbar verkligen med att se helheten och de delar jag är mest nöjd när hjärnan spökar och vill granska svagheter. Vad gör väl en celluit på rumpan när kroppen klarar av allt jag utmanar den med?!

Relaterade inlägg:

Videoblogg med Walking Bad från Blogger Boot Camp

Jag har lovat att filma alla övningar från det pass som jag körde på Blogger Boot Camp i lördags. Detta blir en liten microvariant i filmform på 5,5 minut (som man måste se för att förstå upplägget så kolla på filmen innan ni ställer frågor) och så specificerar jag passupplägget i text också. Det var över […]

Läs mer

Videoblogg från dagens backlöpning

Läs mer

Videoblogg: hemmaträning för rygg och axlar med pulshöjare

I dag bjuder jag på en av tre delar av mitt hemmaträningspass igår kväll. Jag är så tacksam att jag har grejer hemma att kunna plocka fram när träningsinspirationen kommer men möjligheten att gå till gymmet inte finns. Hemmaträning FTW! Föresten har jag en ny utmaning. Hopprep!

Läs mer