Läsarfråga: Kan jag springa när jag är gravid?

Jag är gravid i vecka 17 och tycker om att springa. Hur länge kan jag fortsätta med det och vad ska jag tänka på?

Generellt sett rekommenderar man att byta ut löpning mot en annan konditionsträningsform efter graviditetsvecka 20. Det är både stötarna mot bäckenbotten som kan göra skada och den ojämna belastningen på bäckenet som är riskfaktorer.
Jag själv har varken velat eller kunnat springa från graviditetsvecka 15 och framåt. Då har jag bytt ut löpningen mot cykling. Det allra viktigaste är att träningen känns bra i kroppen men tänk på att träningen under graviditeten ska vara långsiktig och hållbar. Det allra viktigaste är att du känner dig stark och att din bebis mår bra.


Jag tyckte att cykling var den “skönaste” träningsformen under mina graviditeter. Med Sixten i magen hade jag mycket sammandragningar men med Baxter (i vecka 35 på bilden) så hade jag inte alls problem med gravidkroppen men jag tränade väldigt smart och genomtänkt hela tiden.

Relaterade inlägg:

Frågestund del 3

Läs mer

Svar på frågestund del 2

Läs mer

Svar på frågestund del 1

Läs mer