Läsarfråga om sömnbrist

Nu när du nämner konstant sömnbrist så måste jag fråga en sak: Som småbarnsmamma med 5 års sömnbrist så upplever jag  att jag lätt blir sjuk och liksom inte orkar ta i vid träning. Har alltid tränat mycket och älskar det, men nu tryter orken. Har du upplevt detta? Skulle du rekommendera lugnare träning, som yoga till exempel i detta läge? Kan det bli för mycket för kroppen?
Tacksam för tips!
Kram från en trött mamma
Jag är väldigt känslig för sömnbrist och blir nästan deprimerad efter bara ett par nätter på raken med flera uppvaknanden på grund av barn som hoppar upp i sängen mitt i natten. Jag har lärt mig den hårda vägen att jag måste sova minst 7 timmar på raken, helt utan att bli väckt mitt i, för att orka jobba och träna på den nivå jag vill. När Sixten och Baxter var riktigt små och vi vaknade 4-6 gånger per natt var jag noggrann med att alltid sova på dagen. När jag har intensiva arbetsperioder numera sover jag en timme vid 17 på vardagar då och då och gärna en timme på eftermiddagen på helgen. Jag anpassar inte mina specifika träningspass efter min sömn utan sover när det ges tillfälle under dagen. Men jag är en powernappare som sagt och kan somna på en minut. Däremot så styr jag min träning på lång sikt till perioder när jag inte har lika mycket på jobbet. Jag kombinerar hårdare och mer träning till de perioder jag är ledig eller har det lugnare på jobbet och tvärtom. Jag är mån om att balansera hela stressituationen för kroppen, och med stress räknar jag hög arbetsbelastning, långa arbetsdagar, eventuella konflikter OCH träning. Allting som belastar kroppen eller knoppen är stress och bryter ner kroppen och förlänger vår återhämtningstid.
Om du känner att din ork tryter när du tränar och att du inte får ut så mycket som du vill rekommenderar jag att du drar ner på antalet hårda träningspass per vecka. Kör yoga om du känner dig sugen på det men yogan i sig är ingen universallösning utan kan tvärtom vara ytterligare en stressfaktor precis som sömnbristen. Jag tror mer på dagsljus, givande relationer med energigivare runt dig och bra och god mat!

Relaterade inlägg:

Frågestund del 3

Läs mer

Svar på frågestund del 2

Läs mer

Svar på frågestund del 1

Läs mer