Lofsan svarar…

Nu kommer svar på de frågor ni ställde förra veckan, hoppas ni blir nöjda!
Carolina: Hejsan Tjejen!
Följer din blogg ofta då jag själv är gravid och lite av ett träningsfreak, får massa inspiration av dig att hålla i gång men nu sista månaden har kroppen sagt i från att bara promenixa. Hade en fråga till dig då jag ska inhandla en systemkamera, och med tanke på era( alltid) underbart fina bilder och skärpa måste ha en grym kamera. Snälla skriv tillbaka vad ni använder för kamera så jag kan få lite tips vad jag ska inhandla….. fotografier e så viktiga!!!
tack på förhand och en trevlig blogg
Lofsan svarar:
Tack och vad kul att jag kan inspirera dig! Vad bra att du lyssnar på kroppen och fokuserar på promenaderna, kom ihåg att jobba med knipmusklerna även innan förlossningen, det är svårt efteråt så det underlättar om du redan nu vet var de är. 🙂 Berätta gärna när du fött så jag får veta hur allt går för dig.
Vi fotar med en Canon EOS 450D. Vi har två olika objektiv men jag lär mig aldrig skillnaden utan använder den automatiska inställningen oftast. Jag använder iPhoto i min Mac och brukar ordna med färgerna där innan jag laddar upp dem i bloggen, det gör stor skillnad på kvaliteten.

Mia: Hej Lofsan,
Tack för en spännande blogg och många vackra bilder! Det vore roligt att få höra mer om hur du och din Hans träffades och hur länge ni har varit tillsammans!

Lofsan svarar:
Tack ska ni läsare ha för att ni motiverar mig till att blogga! 🙂 Hans och mina vägar har korsats av en slump flera gånger genom åren i olika sammanhang men hösten 2008 arbetade vi tillsammans i ett gemensamt projekt och vi båda föll, samtidigt faktiskt, pladask för varandra. Det var komplicerat i början men äkta kärlek övervinner allt! Vi har alltså varit tillsammans i två år.

Oh! Jag har en fråga till, där jag undrar om du kan hjälpa mig med ett tips!
Jag har en vän som är gravid och som bor långt bort hemifrån. Jag vill gärna ta med en fin present när jag åker och hälsar på henne om ett par veckor – någonting som hjälper henne att glädjas åt graviditeten på egen hand. Vad kan det vara?! Jag blir så glad om jag kan få ett tips av dig! Jag tycker så mycket om dina beskrivningar av vad du köper åt dig själv och Sixten! Tack för en fin blogg!

Lofsan svarar:
Vilken omtänksam kompis du är men oj vilken svår fråga! Kanske kan du ordna en hemmaspakväll åt henne med någon god dricka i fint glas, snacks, ansiktsmask, fotmassage, nackmassage och kanske en ögonbrynsfix med färg eller noppning. Det är ju en måbrapresent som räcker som medicin för själen i flera veckor framöver. Annars så kanske du kan köpa ett lite dyrare bebisplagg (typ Ralph Lauren eller Gant, något hon kanske inte själv skulle unna sig) i den minsta storleken att ta med till BB eller som väntar hemma. Man fotar mycket de första dygnen och då är det roligt att ha ett klädesplagg som är något extra. Det är också kul att spara som ett minne. Ett tredje förslag är att du lånar en systemkamera (om du inte har någon egen) och så ordnar du en egen photoshoot åt henne där du fotar henne utomhus, hemma eller i någon rolig miljö och sedan framkallar bilderna i fina förstoringar eller beställer en fotobok där du laddat upp bilderna som hon sedan får. Hoppas du fick lite inspiration!

Stina: Jag tänkte fråga hur du ser på den kommande förlossningen? Läste din mans förlossningsberättelse och det verkade vara lite dramatiskt. Har du något knep eller tips till mig som är oerhört förlossningsrädd?
Kram Stina
Lofsan svarar:
Jag försöker att ha ett så öppet sinne som möjligt och inte jaga upp mig. Inombords så VET jag att det gjorde fruktansvärt ont när de satte sugklockan, jag VET att jag grät tårar för att jag var så rädd, jag VET att jag hade så ont att jag kräktes och svimmade men på något galet sätt så har jag glömt bort det. Redan några veckor efter förra förlossningen tyckte jag att all smärta var värt det. Jag har tidigare skrivit någonstans i bloggen att jag jämför förlossningen med en riktigt tuff tävling, flera timmar lång med stora prövningar. Det gäller att bestämma sig för att man klarar av det, att intala sig själv att man gör sitt bästa. För mig hjälpte det att vara tydlig mot barnmorskan att jag hela tiden ville ha delmål att sikta och sträva mot. Jag vill ha kontroll och veta vad som sker, hur långt vi kommit och hur vi ska gå vidare. Hans, barnmorskan och jag jobbade mycket med målbilder; jag minns till exempel tydligt när barnmorskan kom in på vårt rum med det lilla armbandet som så småningom skulle sättas runt Sixtens lilla handled och vi fick intyga att numret stämde överens med mitt armband, då fick jag ny energi till att kämpa den sista fasen trots att jag tidigare inte trodde att jag skulle orka.

Kul med frågestund 🙂
Hur träffades Du och Hans?

Lofsan svarar:
Som jag skrev ovan; Vi jobbade tillsammans i ett projekt och insåg snart att vi är soulmates… 🙂

Hej!
Kul med frågestund:-)
Hur träffades du och Hans? Hur länge var ni tillsammans innan ni blev gravida med Sixten?
Lycka till med bebis/lillebror
Kramen

Lofsan svarar:
Tack! Se svaret ovan. Vi blev gravida med Sixten tidigt i vår relation, han är ett riktigt kärleksbarn.

Hej! Jag undrar över styrketräning efter förlossning, kanske framförallt magträning. Har kört mest statiska övningar, som plankan, men hur /vilka övningar ska man fortsätta med? När kan man börja köra tyngre? Andra tips vad gäller träning efter grav? Ska bli roligt att följa din träning efter att lillebror fötts 🙂 Stort lycka till när det är dags!
Lofsan svarar:
Tack, jag är så motiverad till att komma i form under senhösten/vintern och det ska blir roligt att få dela med mig av det till er läsare.
Nu vet jag inte hur länge sen du födde barn, avgörande för magträningens utformning är framförallt om de raka magmusklerna har vuxit ihop igen. Lägg dig ner på rygg på golvet med fotsulorna i golvet. Lyft skulderbladen i en lite crunch och känn med fingrarna strax ovanför naveln. Om du kan få in två fingrar i bredd har du fortfarande magmuskelseparation och bör avvakta med specifika magövningar. Plankan och andra statiska magövningar kan du dock köra så fort du känner dig redo efter förlossningen. Jag vet inte något om din träningsbakgrund, hur du tränade under graviditeten och i vilken form du är i just nu så det är svårt att ge några specifika individuella förslag till träningsupplägg. Rent generellt brukar man avråda från att göra utfall de första månaderna eftersom hormonet relaxin som mjukar upp lederna kan finnas kvar i kroppen upp till 16 veckor efter förlossningen annars så tycker jag att du kan välja de övningar som känns bra och öka belastningen stegvis.
Eftersom kroppen genomgår stora förändringar och ställs inför stora påfrestningar under graviditeten så är mitt allra hetaste tips att investera i en timme eller två med en PT på ditt gym. Då får du effektiv träning och träningsprogram, anpassad efter din nuvarande status och du kan dessutom fokusera på att träna och slippa oroa dig för om du gör rätt eller inte. Det är värt pengarna i det långa loppet!
Om någon vill läsa mer om magmuskelseparation sammanfattar Olga Rönnberg en studie på sin blogg, läs mer här.

Sara: Kan du inte visa lite hur det ser ut i ER ”nya” lägenhet? Man blir ju så nyfiken hihi
Lofsan svarar:
Jo, det kan jag absolut göra. Vad vill ni se? Toaletten? 😉

Hej.
Har precis hittat din blogg, en klasskompis rekommenderade den =) och läser intresserat om det du skriver om träning vid graviditet.
Jag har då en liten fundering över hur du ser på bålstabilitetsträning? Det styrkeprogram du beskriver har inga mag- eller ryggövningar, är det något du tycker man ska undvika? Jag kan tänka mig att väldigt starka raka bukmuskler kan göra det svårt för magen att växa men hur ser du på övningar som t ex plankan för de djupt liggande musklerna? Och övningar för ryggen, t ex ryggresning i maskin? Om man kan bibehålla en bra kärna borde det ge ett bättre utgångsläge efter förlossningen, eller är det på något sätt farligt att träna specifikt för bålen?
Lofsan svarar:
Hoppas du hittar något intressant här i bloggen. Jag ska försöka svara på dina funderingar även om det finns olika åsikter om träning för gravida, alla håller nog inte med mig i allt. Som gravid, oavsett hur långt gången man är, är man oftare tröttare än vanligt vilket talar för att välja träning som är så effektiv och allsidig som möjligt. Min rekommendation är att välja övningar som involverar flera muskelgrupper samtidigt. En sittande rodd i dragmaskin kan utvecklas så att man fäller framåt i början och startar med att räta upp överkroppen (en ryggresning) innan armarna och skulderbladen börjar dra handtaget mot magen. På samma sätt kan man kombinera en knäböj med hantlar i händerna med en bicepscurl. Då får man två övningar i en, mer effektivt när orken tryter.
Det de flesta sakkunniga är överens om är att så fort magen börjat växa ska man undvika specifik träning för de raka magmusklerna. Det finns flera studier som visar att sådan träning kan göra att magmusklerna får svårare att dra ihop sig hela vägen mot mitten efter förlossningen om de blir för starka i det delade läget. Däremot tycker jag att man alltid, gravid eller inte, ska välja övningar som ställer krav på balansen. För en gravid i andra trimestern och senare är det träning för bålens muskulatur att köra axel- och armträning stående istället för att sitta ner på en bänk medan en ogravid lika gärna kan stå på en balansbräda. Om man orkar köra plankan på ett korrekt sätt som gravid tycker jag absolut att man kan fortsätta med det, kanske med en modifiering på knä eller med händerna/armbågarna på en bänk. En stark bål är oerhört viktigt för att kroppen ska orka hela graviditeten och de första veckorna när kroppen är sliten efter förlossningen och ändå ska amma och bära en bebis. Det är få övningar som är direkt farliga för den gravida kroppen, kroppen är smart och säger ifrån i fall något inte är bra. Lyssna på kroppens signaler och kör det som känns bra så länge du kan.
Uppdatera mig gärna om hur det går för dig, jag blir så glad när träningstjejer fortsätter träna genom graviditeten. Det kommer att göra stor skillnad i din återhämtning efter förlossningen!
För specifika träningsprogram, anpassade till de tre trimestrarna och även den första tiden efter förlosning, rekommenderar jag boken Stark, Glad, Gravid skriven av Jonas Lissjanis och Maria Wigbrant, den bästa svenska boken på området med bilder, tips på bra gravidkost och hänvisningar till studier för den som vill läsa mer. Boken finns på de flesta svenska bibliotek.

Relaterade inlägg:

Frågestund del 3

Läs mer

Svar på frågestund del 2

Läs mer

Svar på frågestund del 1

Läs mer